Slučaj Tuš: VTK BiH apeluje na zaštitu oštećenih domaćih firmi

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u vezi slučaja “Tuš“ tokom proteklih 20-tak dana institucijama u BiH i Sloveniji proslijedila je informaciju o opravdanoj sumnji da se radi o privrednom kriminalu s ciljem pokušaja prevare više od 600 domaćih kompanija.

Odgovore na službenu predstavku Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dosad su uputili: Federalna uprava za inspekcijske poslove, SIPA, Trgovinska komora Slovenije i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Oštećene kompanije prave obrt na godišnjem nivu između 1,5 i 2 milijarde KM, zapošljavaju više od 6.000 uposlenika i u budžet ove zemlje po raznim osnovama uplaćuju skoro 500 miliona KM.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH podsjećaju da su Tužilaštvu BiH još 23. oktobra oštećena privredna društava u BiH podnijela krivičnu prijava protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, te protiv njihovih preduzeća u BiH – TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o Bihać, sa osnovanom sumnjom da su počinili slijedeća krivična djela organizovanog kriminala.

– Iako su tokom svog poslovanja u proteklih godinu dana ostali dužni bh. dobavljačima više od 20,6 miliona KM, a na prijedlog oštećenih bh. kompanija za sastanak s ovlaštenim predstavnikom osnivača Tuša, nikada se niko nije javio, te sudeći prema aktivnostima koje rukovodstvo i vlasnik TUŠ-a provode, očigledno je da u ovom slučaju TUŠ nema namjeru izmiriti svoje finansijske i zakonske obaveze prema dobavljačima i državi, te putem proglašavanja stečaja firme “TUŠ Trade d.o.o.”- Bihać, pokušava “na mala vrata” da se izvuče sa nelegalno ostvarenom ogromnom dobiti – navode iz VTKBiH.

Pozvali su Tužilaštvo BiH i sve nadležne organe i institucije u BiH da najozbiljnije shvate ovaj slučaj i po hitnom postupku poduzmu sve zakonom propisane radnje na utvrđivanju stvarnih činjenica, te, kako navode, onemogućavanju da firma TUŠ nelegalno “izvuče” više od 20 miliona KM iz Bosne i Hercegovine, čime bi opstanak velikog broja domaćih privrednika došao u pitanje, a postoji i realna šansa za gubitkom velikog broja radnih mjesta, što može dovesti do eskalacije nezadovoljstva radnika i moguće veće štete.

Iz VTKBiH napominju da je tržište Bosne i Hercegovine otvoreno za sve domaće i strane privrednike i investitore koji žele da posluju u skladu sa zakonima ove zemlje, ali isto tako opominju sve one koji imaju bilo kakve nepoštene i nečasne namjere da će morati snositi sve zakonske posljedice za tako eventualno poduzete aktivnosti.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*