Obilježena godišnjica zločina u Grabovici

Polaganjem vijenaca i služenjem svete mise u Grabovici je obilježena 26. godišnjica stradanja 33 Hrvata koja su u septembru 1993. likvidirali pripadnici Armije RBiH.

Porodice i danas tragaju za ukupno 17 tijela za koja ne znaju ni da li su pokopana ili bačena u Neretvu.

Obilježavanju su pored porodica žrtava i svjedoka prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, delegacija HNS-a BiH predvođena predsjednikom Draganom Čovićem. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pozvao je nadležne institucije da konačno započnu raditi na ovom slučaju, te da se ostaci žrtava pronađu, a nalogodavci i izvršioci adekvatno kazne.

Predsjednik Udruženja žrtava Grabovice Josip Drežnjak u govoru se prisjetio svih stradalih, prije svih članova svoje porodice, a ponajviše najmlađe žrtve. Riječ je o Mladenki Zadro. Ubijena djevojčica tada je imala svega četiri godine i njoj je posvećena predstava Mostarskog teatra mladih.

Drežnjak je ponovo podsjetio na činjenicu da se traga za ukupno 17 tijela, kazavši da postoje novi dokazi u tužilaštvima vezani za ovaj zločin. Kaže i da su među tijelima koja su ranije pronađena, tek dva bila cjelokupna.

“Neki od ubijenih smatraju se sahranjenima, a u zemlju su tom prigodom spuštene tek nekoliko kosti koje smo uspjeli pronaći”, rekao je Drežnjak.

Obilježavanju u Grabovici prisustvovao je i Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva koji je organizirao dolazak predstavnika veterana sve tri vojske iz prošlog rata.

“Nas 30 veterena i mirovnjaka želimo odati počast žrtvama iz jednog teškog dana za ovo područje. Nama je bitno da kao bivši neprijatelji zajedno odamo počast i time šaljemo poruku za bolju budućnost”, kazao je Hasanbegović.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*