Hišni ansambel Avsenik u subotu u BKC-u

U subotu, u velikoj sali Bosanskoga kulturnog Centra u Tuzli, održat će se koncert Hišnega ansambla Avsenik iz Begunja na Gorenjskem u Sloveniji.

Ovaj koncert je posebna prilika da se čuje melos izvorne slovenske muzike, koji je sam po sebi autentičan, razigran i u slušateljima, ma kako raspoloženi da su, budi pozitivne osjećaje i ispunjuje dušu. Po prirodi veselim Bosancima, ova vesela vrsta muzike uvijek godi i svakako će to biti jedan poseban koncert kojim Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, uz podršku Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence u inostranstvu i po svijetu i BKC TK, proslavlja začetak blagdana. Interesantno je napomenuti da je upravo 6.12. blagdan pod nazivom Miklavževanje, stoga je ovaj koncert svojevrsni poklon tuzlanskoj publici povodom toga blagdana.

Gost koncerta je Ženski pjevački zbor Slovenčice, koji kulturni program Grada Tuzla često upotpunjuje svojim nastupima. Slovenčice će i zajedno s Hišnim ansamblom Avsenik izvesti par kompozicija.

Sam ansabl je jedan od najboljih te vrste u Sloveniji. Hišni ansambel Avsenik je, na inicijativu Marjana Legata, Slavka i Gregora Avsenika, osnovan 1999. godine, prije svega za potrebe izvođenja Avsenikove muzike u dvorani Pod Avsenikovo marelo, pod nazivom Hišni ansambel Jožovc. Zbog prepoznatljivosti preimenovan je u Hišni ansambel Avsenik, jer je odlično izvođenje Avsenikove muzike ansamblu dalo mogućnost prijeći prag Avsenikove kuće.

Ansambl gostuje diljem slovenije i inostranstva. S ansamblom povremeno, kao gost na solo gitari, nastupi i Gregor Avsenik.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*