Potpisivanje sporazuma radi ostvarivanja ušteda energije u javnim objektima u BiH

Ambasador Švedske u BiH Fredrik Schiller i rezidentni koordinator UN-a Yuri Afanasiev danas će potpisati 3,7 miliona eura vrijedan sporazum o sufinansiranju, kojim će se omogućiti značajne uštede energije u javnim objektima širom Bosne i Hercegovine, te implementirati niz aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti.

Aktivnosti koje će biti provedene u periodu do 2017. godine su od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu koja troši 20 posto svog BDP-a na energiju – tri puta više od zemalja Evropske unije, najavljeno je iz UNDP-a.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj (Green Economic Development – GED) provodi UNDP u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Projektom GED će se do 2017. implementirati 45 projekata energetske efikasnosti uz sufinansiranje lokalnih partnera, omogućit će se otvaranje novih “zelenih” radnih mjesta, te se osnažiti kapaciteti domaćih institucija i profesionalaca koji se bave pitanjima energetske efikasnosti.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*