Delegat u Domu naroda PFBiH i Predsjednik GO SDP Tuzla Slađan Ilić u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima FBiH

Delegat u Domu naroda PFBiH i Predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Tuzla Slađan Ilić u parlamentarnu proceduru je uputio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine.

Zakonom o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu u martu 2014. godine na području Federacije Bosne i Hercegovine, uređena su pitanja sticanja, korištenja, raspolaganja, zaštite i prestanka prava vlasništva  i drugih stvarnih prava i posjeda. Radi se o jednom od suštinskih zakona za uređenje pravnog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, a cilj njegovog donošenja bio je da se sveobuhvatno uredi oblast stvarnih prava.

˝Primjenom navedenog zakona u praksi, uočile su se evidentne  pravne praznine, te pojedine odredbe treba izmijeniti, a pojedine dopuniti. Postojanje pravnih praznina u Zakonu o stvarnim pravima uzrokovano je između ostalog, nedonošenjem propisa  koji su se trebali donijeti, kako bi se upotpunio pravni sistem i uređenje odnosa u oblasti uređenja stvarnih prava u Federaciji Bosne i Hercegovine˝, istakao je Ilić i dodao: ˝ Zakon bi trebalo donijeti u skraćenom postupku, jer zakon nije složen, njime se otklanjaju pravne praznine, a ni obiman. Smatram da postoji javni interes za donošenje ovog Zakona, a nisu potrebna dodatna finansijka sredstva za realizaciju ovog prijedloga˝.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*