Premijer Kanade Justin Trudeau raspustio parlament i raspisao izbore

Kanadski premijer Justin Trudeau raspisao je opće izbore i raspustio parlament.Trudeau se sastao s generalnom guvernerkom Julieom Payyette, vršiocem dužnosti šefa države, koja je i formalna dala odobrenje za pokretanje šestosedmične savezne izborne kampanje.

“Kanađani će izaći na izbore 21. oktobra. Uradili smo mnogo u protekle četiri godine, ali istina je da tek počinjemo”, rekao je Trudeau, prenosi The Independent.

Kazao je da Kanađani trebaju odlučiti žele li se vratiti na propalu politiku konzervativne vlade koja vjeruje u rezove i štednju.

Trudeauu se neki u inostranstvu dive progresivnoj politici, ali mu je reputacija okaljana u domovini.

Ankete javnog mnijenja govore da se opoziciona Konzervativna stranka približava po popularnosti Trudeauovim liberalima.

Trudeau, koji je stekao ogromnu popularnost i pobijedio na izborima u novembru 2015., obećavao je veću jednakost spolova, prava homoseksualaca i zaštitu okoliša, ali je sada suočen s izbornim tijelom koje je više fokusirano na ekonomiju i finansije.

Vrlo je moguće da neće osvojiti dovoljno mjesta da vlada sam nakon niza pogrešnih koraka, koji su doveli u pitanje njegovo vođstvo, a smanjili su njegovu nekadašnju veliku popularnost.

Ovo bi ostavilo njega i njegovu Liberalnu stranku oslabljenim, a morali bi se osloniti na opozicione članove parlamenta da usvoje zakone.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*