Evropske sile osudile Netanyahuov plan o aneksiji doline Jordana

Pet vodećih evropskih sila objavilo je kasno sinoć zajedničko saopštenje u kojem se osuđuje obećanje premijera Izraela Benjamina Netanyahua da proširi izraelski suverenitet na dolinu rijeke Jordan uz ocjenu da bi to bilo “ozbiljno kršenje međunarodnog prava”.

“Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Velika Britanija su duboko zabrinute za objavu moguće aneksije područja na Zapadnoj obali, posebno doline Jordan i sjeverne obale Mrtvog mora”,  navodi se u saopštenju, prenijeli su izraelski mediji.

Ako bude primjenjena, predstavljaće ozbiljno kršenje međunarodnog prava, dodaje se u saopštenju u kojem se upozorava da takvi potezi “ugrožavaju održavost rešenja (po modelu) dvije države zasnovane na granicama 1967. i otežavaju postizanje pravednog i trajnog mira.

U saopštenju se također ističe “pravo Izraela na bezbjednost” i oštro osuđuju nedavni napadi na Izrael iz Gaze. Osuda Netanyahuovog plana od strane evropskih zemalja je samo još jedan u nizu međunarodnih izraza protivljenja.

Netanyahu je najavio aneksiju u utorak u nastojanju da ponovo bude premijer nakon parlamentarnih izbora 17. septembra. To je izazvalo oštre osude Palestinaca, arapskih zemalja, UN i EU.

On je također ponovio namjeru da anektira i jevrejska naselja u drugim dijelovima Zapadne obale ali u koordinaciji sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

SAD, na Netanyahuovu najavu, nisu reagovale, a Rusija je u srijedu upozorila na mogući porast napetosti. Saudijski kralj Salman je ponovio osudu u razgovoru sa palestinskim predskednikom Mahmmoudom Abbasom u četvrtak.

Zvanična saudijska novinska agencija je javila da je kralj ponovio “kategoričko odbijanje objave namere izraelskog premijera da anektira zemlje sa Zapadne obale”.

Na saudijski zahtjev u nedjelju će se održati vanredan sastanak ministara spoljnih poslova Organizacije islamske saradnje koja broji 57 zemalja kako bi se diskutovalo o, kako je navedeno, izraelskoj eskalaciji.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*