Trump potvrdio: U američkim napadima ubijen sin Osame bin Ladena

Sin Osame bin Ladena, Hamza, ubijen je u antiterorističkoj operaciji Amerikanaca na području afganistansko-pakistanske. Ovu informaciju potvrdio je predsjednik SAD-a Donald Trump. Hamza bin Laden je bio visokopozicionirani član Al Qaide i smatrao se Osaminim nasljednikom. Amerikanci navode kako je upravo Hamza bio odgovoran za planiranje i rad nekoliko terorističkih grupa.

“Gubitak Hamze bin Ladena ne samo da oduzima Al Qaidi važne liderske vještine i simboličnu vezu s njegovim ocem već potkopava važne operativne aktivnosti grupe”, naveo je predsjednik SAD-a u zvaničnoj izjavi.

CNN je 31. jula pisao kako se vjeruje da Hamza bin Laden mrtav, ali to tada nije potvrđeno. Neki američki mediji navode i to kako je on ubijen još prije dvije godine.

Američki State Department je nudio nagradu od milion dolara za informaciju koja će dovesti do njega.

BBC je 1. augusta objavio informaciju o njegovoj smrti navodeći da je ubijen tokom zračnih napada. Pentagon nikada nije potvrdio ovu informaciju.

Hamza je imao oko 30 godina. Redovno su objavljivana njegova videa u kojima poziva na napada na SAD i druge zemlje.

On je zvanično bio označen kako globalni terorista. Vjerovalo se da se nalazio u kućnom pritvoru u Iranu, ali prema drugim izvještajima koje je danas potvrdio Trump, bio je stacioniran na afganistansko-pakistanskoj granici.

Rođen je u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji, a potom je nekoliko godina živio s majkom u Iranu. Bio je u braku sa kćerkom Abu Muhammaeda al-Masrija koji se povezivao s bombardovanjem američkih ambasada u Tanzaniji i Keniji 1998. godine.

Njegov otac ubijen je 2011. godine jer je odobrio napade na Ameriku 11. septembra 2001. godine u kojima je ubijeno 3.000 osoba. Prije dvije godine objavljen je i izvještaj u kojem se navodi i da je ubijen Hamzin 12-godišnji sin, ali detalji o načinu smrti nisu saopćeni.

Posljednje Hamzino obraćanje javnosti bilo je u martu prošle godine kada je pozvao ljude s arapskog poluotoka na revolt. Saudijska Arabija mu je oduzela državljanstvo u martu.

Status Al Qaide znatno je oslabio pojavom IDIL-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*