Finale SP-a u košarci: Argentina i Španija u borbi za drugo zlato

U finalu 18. svjetskog prvenstva u košarci koje se proteklih 15 dana igralo u Kini sastat će se jedine dvije neporažene selekcije na ovogodišnjem Mundobasketu – reprezentacije Španije i Argentine.

Ovo će biti sedmi međusobni meč ove dvije selekcije na Svjetskim prvenstvima, a nešto bolji skor ima košarkaška reprezentacija Španije koja je ostvarila pet pobjeda. Španci su, zanimljivo, slavili na posljednja četiri međusobna meča u razdoblju od 2012. do 2019. godine.

Posljednji međusobni susret ove dvije selekcije odigrale su neposredno prije početka Svjetskog prvenstva kada je Španija rezultatom 84:76 ostvarila pobjedu, a posljednji put kada je Argentina upisala trijumf bilo je sada već davne 2010. godine u borbi za peto mjesto na Mundobasketu. Rezultat je tada glasio 86:81 za Argentince.

Argentina je do finala došla pobjedama protiv Srbije i Francuske i sigurno je imala puno teži put od Španaca koji su na putu do velikog finala izbacili Poljsku i Australiju.

Španija je u historiji osvojila jednu zlatnu medalju, a do titule najbolje selekcije svijeta došli su upravo na azijskom kontinentu – 2006. godine, kada su u Japanu odigrali fantastično prvenstvo i okitili se epitetom najbolje reprezentacije na svijetu.

S druge strane, Argentina je reprezentacija koja je prva postala prvak svijeta – 1950. godine, na prvenstvu na kojem su bili domaćini, a drugo finale koje su igrali 2002. godine u Indianpolisu izgubili su od tadašnje selekcije Srbije i Crne Gore.

Finalni susret između Španije i Argentine igra se u nedjelju s početkom u 14:00 sati, a u borbi za treće mjesto nešto ranije će svom meč odigrati Australija i Francuska.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*