Učenici u Krajini već treću sedmicu ne idu u školu zbog štrajka prosvjetara

Rješenje problema prosvjetara Unsko-sanskog kantona, koji su u generalnom štrajku već treću sedmicu, se ne nazire. Vlada ne nudi ništa novo i vrši pritisak putem pravosuđa i drugih kanala, prijeti krivičnim prijavama i naređuje direktorima da uprkos štrajku organizuju nastavu. Učenici su ti koji najviše ispaštaju. Iz sindikata koji su u štrajku podsjećaju da Vlada USK krši isplatu plate za septembar prošle godine koja i kasni u odnosu na druge budžetske korisnike. Kazali su kako traže platu, a ne akontaciju kako je to do sada bilo i da imaju jednaku osnovicu kao i drugi budžetski korisnici, jer su sada “zakinuti” samo uposleni u obrazovanju.

Traže i pedagoške standarde po mjeri učenika i struke, a ne prema budžetu, jer obrazovanje naše djece nije trošak, nego investicija u budućnost ove zemlje.

“Osuđujemo mjere Vlade USK usmjerene prema uposlenicima u obrazovanju! Presedan neviđen u demokratskim društvima, koji treba služiti kao primjer gušenja borbe za prava radnika. Sramota koja naš kanton ostalima prikazuje kao ‘kanton slučaja’. Dokaz nesposobnosti najodgovornijih. Poštovani roditelji, vlade budu i prođu, a vaši učitelji su uvijek bili tu uz vas. Budite i vi uz nas sada kada vas najviše trebamo. Pokažimo da smo skupa i da su radnici u obrazovanju važniji od njih 10 u Vladi USK”, kazali su iz sindikata.

Napomenuli su direktore osnovnih škola da resorni ministar nije naredio da se omogući nastavni proces, nego je pozvao direktore, tvrde iz sindikata, da to urade kako bi sprao odgovornost sa sebe i izbjegao krivične prijave.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*