Apple osporava kaznu od 13 milijardi eura

Apple će danas pokrenuti pravni postupak protiv odluke Evropske komisije da kazi ovu kompaniju sa 13 milijardi evra zbog neplaćanja poreza u Irskoj.

Očekuje se da će proizvođač iPhona poslati šestočlanu delegaciju, uključujući šefa svojih finansija, na dvodnevno sudsko saslušanje pred Opštim sudom u Luksemburgu, drugim po rangu u EU.

Komisija je u avgustu 2016. godine saopštila da je Irska poreskim zakonima iz 1991. i 2007. godine na vještački način umanjila poreske obaveze Appla u periodu dužem od dvije decenije, što je ekvivalentno nelegalnoj državnoj pomoći.

Komesar EU za konkurentnost Margrete Vestager ukazala je na porez od 0,005 odsto koji je Apple platio u Irskoj 2014. godine kao na primjer neobično male isplate od strane ove kompanije.

Očekuje se da će Apple tvrditi da nije prekršio zakon i da je poštovao propise u Irskoj i SAD. Slični argumenti izneseni su u blogu poslije odluke EU o ovom pitanju prije nekoliko godina.

Kompanija će, kako se očekuje, tvrditi da većinu poreza duguje Americi, jer je većina vrijednosti njenih proizvoda, uključujući dizajn, inženjerski rad i razvoj, nastala u SAD.

Irska, koja je optužila Evropsku komisiju da je prekoračila svoja ovlaštenja i da se umiješala u suverena pitanja jedne svoje članice, takođe osporava pred sudom odluku Unije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*