SIPA pretresa objekte u Hercegovini zbog utaje poreza i kompjuterskih prevara

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su počeli realizaciju akcije pod nazivom “Kasa 3”. Akcija se sprovodi na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.Policijski službenici pretresaju poslovne i stambene objekte, a u vezi s krivičnim djelima utaje poreza i doprinosa u vezi s krivičnim djelom kompjuterske prevare.

Na terenu je više od 100 službenika SIPA-e koji pretresaju 14 objekata na području Mostara, Čitluka i Čapljine.

Prema nezvaničnim informacijama istragom su obuhvaćeni mostarski ugostiteljski objekti Marinero, Goranci i Charisma kao i Karting sport caffe, te firme xSoft i RSS. Mete pretresa su određeni restorani u Čapljini i na širem području Čitluka i Međugorja.

Akcija “Kasa 3” je nastavak istoimenih akcija koje su u aprilu ove godine provedene na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva. Tada su uhapšeni vlasnici i odgovorne osobe eminentnih ugostiteljskih objekata.

Pripadnicima SIPA-e danas asistiraju i službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, a akcija se provodi po nalogu Tužilaštva HNK.

Podsjetimo, ranije uhapšeni u akciji “Kasa” i “Kasa 2” na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva terete se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

Dvoje osumnjičenih u prve dvije akcije Oleg Krautblatt i Ines Juretić se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. “Inspirit Gastro” ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*