Stručnjaci savjetuju šta trebate jesti, a šta ne da bi vaše srce ostalo zdravo

Nema savršenog prehrambenog recepta za sprečavanje srčanih bolesti, ali većina dokaza i dalje govori da zdravlju srca najviše doprinosi biljna prehrana s malim udjelom masnoća, šećera, soli te izbjegavanje prerađene hrane i ograničavanje količine hrane životinjskog porijekla.

Dakle, pomaže hrana koja snižava holesterol, krvni pritisak i smanjuje upale.

“Srce je kao ogledalo, na njemu se ogledaju/reflektuju gotovo sve bolesti. Pušenje, loše kontrolisan krvni pritisak i dijabetes, sve su to faktori koji uzrokuju upalu i iritaciju unutrašnjih zidova koronarnih arterija. Vremenom se holesterol iz krvi može nakupljati na tim upaljenim područjima i formirati plak. Kako plak raste, tako se unutrašnji promjer arterije sužava. Kada se suzi na 40-50 posto, protok krvi je toliko otežan da se mogu razviti simptomi angine pektoris”, rekao je kardiolog Vedad Mujačić.

Kako hrana utječe na srce

Plak može oštetiti zidove arterije, što može dovesti do formiranja krvnog ugruška koji može potpuno začepiti arteriju te sprečavati krv, bogatu kisikom, da dospije do dijelova srčanog mišića iza mjesta te blokade.

“Tada taj dio srca počinje umirati, to je infarkt miokarda ili srčani udar. Ako se stanje ne prepozna ili ne liječi na vrijeme, taj oštećeni dio se ne može oživjeti i srce ne može više u dovoljnoj mjeri pumpati krv, što može dovesti do ishemijske kardiomiopatije”, objasnio je.

Isto tako, srčani mišić koji ne dobiva dovoljno krvi može prestati normalno provoditi električne impulse, što će dovesti do poremećaja srčanog ritma.

“Znači, moramo spriječiti pokretanje cijelog procesa razvoja bolesti obračunavajući se s rizičnim faktorima na koje možemo utjecati, a to je svakako prehrana”, kazao je.

Namirnice koje sadržavaju kofein mogu pogoršati aritmiju, naravno ne u normalnim količinama, šoljica-dvije kafe je sasvim uredu. Treba obratiti pažnju na energetska pića koja sadrže dosta kofeina.

Konzumiranje velike količine alkohola svakodnevno oštećuje srčane ćelije i također može dovesti do ubrzanog rada srca. Unos previše soli (natrija) povisit će krvni pritisak i također može utjecati na pravilan ritam srca.

Hrana koja se preporučuje

U svijetu, na naučnim kongresima i edukacijama sve se više pišu tekstovi i organizuju radionice o promicanju zdrave prehrane u cjelini, uključujući način na koji ćemo kuhati i pripremati hranu.

“I najzdraviji među nama mogu imati koristi od načina prehrane za zdravo srce, a usvajanje plana zdrave prehrane posebno je korisno ljudima koji su u riziku od kardiovaskularnih bolesti ili koji boluju od neke srčane bolesti: izbjegavajte masnoće, odstranite kožu s piletine prije kuhanja, birajte mlijeko, jogurt, sir s manje masnoće, izbacite bijeli šećer, koristite med ili javorov sirup. Nemojte dodavati previše soli u hranu, koristite začine. Uvijek neka pola tanjira bude povrće ili salata. Opustite se uz šoljicu zelenog čaja”, savjetuje Mujačić.

Kada je riječ o slatkoj hrani, počastite se tamnom čokoladom, i to samo nekoliko kockica.

Nažalost, uprkos upozorenjima, sve je snažniji trend konzumacije brze ili gotove hrane, slatkiša, masne hrane, kaloričnih i nezdravih napitaka, a sve to dovodi do bolesti srca i drugih zdravstvenih tegoba.

Zob i ječam pomažu održavanju normalnih vrijednosti holesterola. Sadrže poseban tip vlakana – beta glukan koji se veže za želučanu kiselinu i holesterol u crijevima sprečavajući tako njihovu apsorpciju.

“Dakle, ako imate visok holesterol bilo bi dobro, naprimjer za doručak, redovno uzimati zob ili zobene pahuljice i ostale žitarice. Istraživanja koja se bave ishranom i snižavanjem holesterola navode da dvije-tri kašike zobenih pahuljica u bilo kojem obroku smanjuju holesterol do deset posto”, kazao je.

Omega 3 masne kiseline važne su za održavanje zdravog srca. Riba jača krv, štiti arterije, ima antitrombocitno djelovanje, djeluje protuupalno i jača imunološki sistem.

Mujačić savjetuje da jedete ribu jednom ili dva puta sedmično i unijet ćete količinu omega 3 masnih kiselina koja štiti od iznenadne smrti uzrokovane bolestima srca, kao što je infarkt.

Jedna zanimljiva namirnica koja se sve više javlja i u našoj prehrani je avokado, a on utječe na snižavanje krvnog pritiska. Bogat je izvor oleinske kiseline koja je korisna za zdravlje srca i smanjenje ukupnog holesterola. Također je bogat izvor kalija koji je dobar za regulaciju krvnog pritiska, kao i za zaštitu od bolesti krvnih žila.

“Cvekla zbog nitrata koje sadrži povdiže nivo azotnog oksida u krvi i tako pomaže zdravlju krvnih žila i snižava krvni pritisak. Osobe koje imaju visok pritisak trebaju popiti dnevno po dvije čase soka od cvekle”, rekao je.

Za maslinovo ulje već je odavno poznato da smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, a mahunarke obavezno trebate staviti na svaki popis zdravstveno korisnih namirnica. Mahunarke ne sadrže holesterol i imaju samo tri posto masti, pune su željeza i magnezija, a i niskog su glikemijskog indeksa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*