Mesić: Kažu da poštivaju jedinstvenu BiH, a u isto vrijeme podržavaju Dodika

Da su UN trupe stale na granice između Srbije i Hrvatske, te Srbije i BiH, ne bi bilo rata.

Izjavio je to bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Deutsche Welle.

Na pitanje da li se četvrt stoljeća od prvih ratova na području bivše Jugoslavije sada može reći da se Balkan stabilizirao i da nema prijetnje od neke ponovne eksplozije, Mesić smatram da Balkan nije u takvoj fazi da se može očekivati nekakva eksplozija, ali ističe da su neka pitanja ostala nerješena do danas. 

“Jer ovo iskustvo rata koje smo mi imali svima je pouka da se rat ne isplati. Međutim ima nekih neriješenih pitanja koja se moraju politički rješavati. Recimo, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Dakle, on je jedno vrijeme bio na čelu Predsjedništva BiH, a ne priznaje BiH. Međutim, taj problem se ne može riješiti u Sarajevu. Taj problem se može riješiti u Beogradu i Zagrebu. Hrvatska je rekla bh. Hrvatima u vrijeme dok sam ja bio predsjednik, vaša je domovina Bosna i Hercegovina, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte zajedno sa druga dva naroda. U Beogradu dobivamo poruku koja kaže kako oni poštivaju i prihvaćaju BiH. Oficijelni Beograd kaže oni poštivaju jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a u isto vrijeme podržavaju politiku Milorada Dodika, koji ne priznaje BiH i koji u stvari personificira Republiku Srpsku u BiH”, rekao je Mesić za Deutsche Welle.

Bivši predsjednik Hrvatske ocjenjuje da su svi ratovi u Evropi počeli radi granica, “a svi agresori su varali i govorili da oni u stvari brane svoju nacionalnu manjinu u drugoj zemlji.”

“Međutim, oni su osvajali tuđi teritorij. Oni su jednostavno varali. I sada se pojavljuje Evropska unija sa svojim milenijskim pothvatom koji glasi: Otvorićemo svoje granice. Granice su smetale da narod živi u svom ukupnom kulturnom korpusu, jer su nacionalne manjine s druge strane granice. A u EU će narod živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu. Dakle, granica više neće biti smetnja. To znači da takva Evropa isključuje rat kao političko sredstvo”, rekao je Mesić.

On je podsjetio da je kao zadnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije predlagao da ako niko nije zadovoljan sa Federacijom, da se ide u nove dogovore. To bi značilo, podsjetio je Mesić, da bi najprije republike proglase svoju samostalnost a da bi se nakon toga potpisao konferederalni sporazum na tri do pet godina. 

“Ako stvari idu – produžujemo konfederalan sporazum, a kao samostalne države nastavljamo svaka za sebe put u Evropu – znači bez rata, bez razaranja, bez mrtvih”, rekao je Mesić, dodajući da “glavni krivac, Slobodan Milošević, koji se nalazio na čelu Srbije”, htio je etnički čistu Veliku Srbiju, “i zato počinje čišćenje nesrpskog stanovništva.” 

Mesić ocjenjuju da kada “Milošević sa svojom moćnom armijom nije mogao promijeniti granice, njih niko ne može promijeniti ni sada.”

(nap)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*