Zvizdić: Na sjednici VMBiH usvojeno pismo podrške u vezi izgradnje Bloka 7

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da je na danas održanoj sjednici u Sarajevu, jednoglasno usvojen tekst pisma podrške u vezi s Blokom 7 Termoelektrane u Tuzli, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pismo će biti upućeno na odgovarajuće adrese. Time smo završili sve obaveze koje Vijeće ministara ima kada je u pitanju Blok 7”, pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, danas je usvojen i sporazum o investicijskom grantu vrijednosti 11 miliona eura između BiH i Evropske investicijske banke, a vezano za izgradnju Koridora 5C.

“Dakle, ovaj projekat će povećati dostupnosti i promovisati regionalni lokalni ekonomski razvoj na način da će povećati prosječni godišnji promet. Usvojen je prijedlog ugovora o grantu za izgradnju regionalnog vodovoda ‘plava voda’ koji će obezbijediti dugoročno snabdijevanje vodom za općine Travnik, Zenica, Busovača i Novi Travnik”, pojasnio je Zvizdić.

Rekao je da je danas utvrđen i sporazum između VMBiH i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici .

“Riječ je o deset mostova na državnoj granici preko Save, Une, Maljevca i Korane”, istakao je Zvizdić.

Kritikovao je i rad Parlamentarne skupštine BiH navodeći da je zbog njihovog nerada zarobljeno više od milijarde eura.

“Nerad Parlamentarne skupštine BiH se negativno odražava na sve građane BiH, na kompletnu teritoriju. U ovom trenutku zbog takve antiustavne blokade je zarobljeno više od milijarde eura, sredstva koja čekaju na svoju konačnu implementaciju”, rekao je Zvizdić.

Dotakao se i Koridora 5C navodeći da su “oni vrlo operativni kada je u pitanju nadležnost koju imaju”. Volio bi, kako je kazao, da dinamika izgradnje bude onakva kakvu u operativnom smislu realizira Vijeće ministara BiH.

“Nijedan sporazum nije stajao ni minutu duže nego što je to bilo potrebno unutar naših procedura”, rekao je Zvizdić.

Naredne sedmice planiran je, kako je kazao Zvizdić, i širi sastanak s fokusom na migrantsku krizu u BiH.
Prema njegovim riječima, na području BiH u ovom trenutku ima oko 4.000 migranata, a u toku zime očekuju da će biti smanjen broj ulazaka migranata u BiH.

Upitan da prokomentariše najavljeni sastanak lidera političkih stranaka iz bh. entiteta RS s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Zvizdić je rekao da očekuje poruke koje će voditi ka daljnjoj stabilizaciji ukupnih odnosa između BiH i Srbije.

“Ne mislim da se bilo ko treba miješati u unutrašnje poslove drugih država. To očekujem ako dođe do tog susreta u subotu. Očekujem poruke poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH. Očekujem poruke mira, međusobne saradnje na bazi uzajamnog poštovanja”, pojasnio je Zvizdić.

Komentarisao je i povratak bh. državljana sa stranih ratišta.

“Nismo o tome razgovarali na ovoj sjednici. Tu nisu u pitanju samo muškarci nego i žene i djeca. Tu postoje i djeca bez oba roditelja, veliki broj maloljetnika”, kazao je Zvizdić navodeći da čekaju informaciju o tačnom broju državljana na ratištima u Siriji i Iraku.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*