Dijaspora može aplicirati na projekte do 50 hiljada KM

Danas su u Mostaru i Stocu održane prezentacije mogućnosti podrške investicijskim projektima iz dijaspore. S poduzetnicima su razgovarali predstavnici USAID Projekta “Diaspora Invest”, koji su otvorili poziv za dodjelu bespovratnih sredstava. Uloga bosanskohercegovačke dijaspore u ekonomskom razvoju BiH nerijetko je tema okruglih stolova i skupova, ali se nakon dugo vremena njen potencijal počeo konkretizovati kroz direktna dijasporska ulaganja.

U tome izuzetak nije ni Mostar, gdje su IT kompanije poput “ZenDeva” i “Supersofta”, ili one više fokusirane na poljoprivredu poput “EkoJasmine”, pokrenute i razvijaju svoj posao zahvaljujući investicijama bh. emigracije i povratnika u zemlju.

“Novi poziv USAID Projekta ‘Diaspora Invest’ je otvoren za kompanije koje nisu starije od tri godine, koje imaju konkretnu poslovnu vezu sa dijasporom ili suvlasnički udio člana dijaspore od najmanje 25 posto. Već je preko 60 kompanija pomognuto kroz tehničku podršku Biznis centra bh. dijaspore ili ovaj grant program, čime se pokazuje da interes postoji”, pojašnjava Nedim Jahić, portparol USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Na ljeto je tako Tehnološki park organizirao konferenciju Connecto, s fokusom na dijasporu, dok je prošle godine Mostar bio domaćin redovnog godišnjeg foruma bh. dijaspore – BHdiaFor-a.

“Biznis centar bh. dijaspore u kojem djeluju dva lokalna partnera “Naša perspektiva” i “Restart” rade redovno na poslovnom povezivanju dijaspore i lokalnih poduzetnika. DBC je tako postao i središna tačka za razmjenu znanja, radionice sa stručnjacima iz dijaspore, i mjesto susreta za potencijalne ulagače. Kroz info sesije poput ovih današnjih u Mostaru i Stocu, ali i direktnu saradnju sa općinama i gradovima širom zemlje, dijaspora ima pristup informacijama i mogućnostima za ulaganje”, dodao je Jahić.

Aplikaciji se može pristupiti putem web-stranice, a kompanije mogu aplicirati za podršku u iznosu do 50.000 KM.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*