FBI agenti stigli u BiH

Američki istražioci, predstavnici Nacionalne sigurnosne agencije NSA i FBI stigli su u BiH i počeli kontrolu djelovanja, prije svega, svojih službi u BiH zaduženih za borbu protiv terorizma na ovom području.

Sada se nalaze u zgradi SIPA-e i tu su na radionici “Borci na stranim ratištima”, a malo je detalja poznato osim toga da su pored FBI agenata prisutni predstavnici drugih policijskih agencija u BiH.

Pozivajući se na obavještajno-sigurnosne izvore, navodi se da SAD nisu zadovoljne kako na ovom području djeluju njihovi predstavnici jer “jačaju” džihadisti i vehabije.

U narednim danima očekuje se dolazak visokorangiranog tužioca iz SAD sa uputstvima i smjernicama za dalju borbu protiv terorizma u BiH.

Kada “snime” stanje na terenu SAD će sve prikupljene podatke sa smjernicama za buduće djelovanje predati, prije svih, institucijama BiH.

Nakon što američki agenti “pročešljaju” rad svojih ljudi na terenu u BiH, plan je da se presele na Kosovo, gdje imaju Kancelariju za borbu protiv terorizma, kako bi i tamo sagledali šta je sve do sada urađeno, prenosi N1.

Osim BiH i Kosova, Amerikanci imaju u planu da posjete i Hrvatsku jer je ona označena kao važna tranzitna zemlja za odlazak džihadista iz BiH u Siriju.

Jedna od “adresa” američkih agenata biće i zvanični Beograd, gdje će biti tražene inormacije o stanju u Sandžaku jer se analizom došlo do zaključka da to područje ima jako uporište radikalnih islamista koji se sve češće pojavljuju u Siriji, ali i na drugim ratištima širom svijeta.

Podsjećamo, prije dva dana pušten je na slobodu Bilal Bosnić, jedan od vođa selefija u BiH. Sud ga je pustio bez obrazloženja, ali N1 saznaje da je nova optužnica spremna i da će biti uskoro podignuta.

Procjenjuje se da se oko 350 državljana BiH trenutno bori na stranim ratištima.

U Evropi je BiH označena kao zemlja sa najjačim terorističkim uporištem, a američki službenici tvrde da je BiH četvrta zemlja u svijetu po mobilizaciji džihadista za ratovanje na raznim frontovima širom svijeta, u odnosu na broj svojih stanovnika.

(MOJportal/RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*