Histerektomija može biti okidač za nastanak depresije i anksioznosti

Histerektomija može biti izuzetno traumatično iskustvo za mnoge žene, a nova istraživanja sada pokazuju da ona također može dugoročno povećati rizik od depresije i anksioznosti. “Naše istraživanje pokazuje da uklanjanje maternice može imati više efekata na fizičko i psihičko zdravlje žene nego što se prethodno mislilo. Budući da žene često budu podvrgnute histerektomiji u mladosti, važno je upoznavanje o rizicima povezanim s postupkom, čak i mnogo godina kasnije”, izjavila je glavna autorica studije Shannon Laughlin-Tommaso.

Ona i njene kolege pregledali su zdravstvene evidencije gotovo 2.100 žena koje su bile podvrgnute uklanjanju maternice, ali ne i jajnika. Otkrili su da imaju oko sedam posto povećan rizik od depresije i pet posto povećan rizik od anksioznosti tokom 30 godina.

Žene koje su imale histerektomiju u dobi između 18 i 35 godina imale su najveći (12 posto) rizik od depresije, navodi se u studiji. Nedavno je istraživanje objavljeno u časopisu Menopause.

Postoji nekoliko alternativa histerektomiji za žene s benignim ginekološkim stanjima, napomenula je Laughlin-Tommaso.

“Te alternative treba probati prije nego što se odlučite na histerektomiju, posebno u mladoj dobi”, rekla je.

Druga studija objavljena u istom časopisu otkrila je da su 1.653 žene u predmenopauzi kojima su uklonjena oba jajnika tokom histerektomije bez naznake raka imale veću vjerovatnoću da će imati poremećaje raspoloženja, anksiozne poremećaje ili druge poremećaje mentalnog zdravlja.

Većini žena odstranjeni su jajnici kako bi se spriječio ili smanjio rizik od raka jajnika ili dojke, piše Health24.

“Možemo reći da su psihološka stanja igrala važnu ulogu u odluci o obavljanju histerektomije, sa ili bez uklanjanja jajnika. Razumijevanje psihijatrijskih stanja, koja su možda utjecala na dosadašnju praksu histerektomije, važno je za razvoj konzervativnijih strategija u budućnosti”, rekao je viši autor studije Walter Rocca, neurolog i epidemiolog.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*