U rušenju škole u Keniji poginulo sedmero djece

Najmanje sedmero djece poginulo je nakon što se osnovna škola srušila u glavnom gradu Kenije Nairobiju, prenijeli su lokalni zvaničnici. Drvena konstrukcija srušila se samo nekoliko minuta nakon što se oglasilo zvono za početak novog školskog dana u ponedjeljak. Osim poginulih, nekoliko desetina učenika je povrijeđeno te su prevezeni u obližnju gradsku bolnicu. Na mjestu događaja od ranih jutarnjih sati su i hitne službe, piše BBC News.

Spasioci su navodno imali poteškoće da uopće dođu do ruševina škole zbog velike gužve koja se formirala u blizini.

“Nažalost, u jutrošnjem incidentu izgubili smo sedam mladih života”, rekao je novinarima Ministar obrazovanja Kenije George Magoha. Iako još uvijek nema zvanične podatke, on procjenjuje da je 64 ljudi zadobilo povrede.

Direktor škole Moses Ndirangu za kolaps krivi izgradnju obližnje kanalizacije, za koju je rekao da je možda oslabila temelje objekta.

Kolaps se dogodio nešto prije sedam sati po lokalnom vremenu, a djeca koja su prošla bez povreda su odmah odvezena s mjesta nesreće. Lokalne vlasti su kazale kako su pokrenule istragu o ovom slučaju.

Zanimljiv je podatak da rušenje objekata u Nigeriji nije rijetkost, jer je kvalitet materijala za gradnju ispod standarda, a zakoni gradnje neadekvatni. Sličan se incident dogodio i u martu ove godine kada je život izgubilo osmero djece.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*