Sjednica UO Federalnog fonda za pomoć nastradalim

Sjednica Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH održana je danas u Sarajevu.

Upravni odbor Fonda jednoglasno je usvojio izvještaj direktora Jasmina Jaganjca o realizaciji odluka Upravnog odbora Fonda za period 21.oktobar – 4. decembar 2014. godine u kojem je navedeno da je, po odlukama UO, ukupno raspoređeno oko 11.2 miliona  KM, od čega je oko 10.6 miliona KM doznačeno općinama.

Obzirom na specifično stanje na terenu, kao i da je nekoliko općina iskazalo potrebu za bržim načinom rješenja stambenog pitanja ugroženih porodica, Upravni odbor je razmatrao radni tekst nacrta izmjena i dopuna Odluke o utvrđivanju kriterija, dodjeli i usmjeravanju sredstava nastradalim područjima kojima bi bilo omogućeno da sredstva Fonda budu korištena za kupnju postojećih stambenih objekata na nastradalim područjima, a u okviru odobrenih novčanih sredstava za izgradnju novih kuća.

Danas su usvojeni Informacija i prijedlog direktora Fonda o nastavku izgradnje kuća uništenih klizištima i infrastrukturne investicije, a na temelju zahtjeva kantona, općina i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Također, prihvaćeni su zahtjevi grada Tuzle i općine Sapna da neutrošena, a doznačena sredstava, budu preraspodjeljena na sanaciju JKP Komunalac Tuzla i JZU Dom zdravlja Sapna. 

Upravni odbor Fonda danas je dao saglasnost na Pravilnik o znaku Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH kojim je propisan izgled i način korištenja znaka u pravnom postupku.

Znak Fonda čine četiri elementa, od kojih tri asociraju na porušene i izgrađene kuće, a četvrti element na vodu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
(RTV7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*