Sutra izbori na nivou džemata Islamske zajednice u BiH

Na temelju odluke Glavne izborne komisije, izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za nivoe džemata, medžlisa i Sabora IZ-a u BiH za mandatni period 2014.-2018. godina bit će održani tokom ovog mjeseca.

U više od 1.000 džemata pri Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini sutra će biti održani izbori za nivo džemata na kojem se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštini medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike.

Potom, 20. decembra bit će održane izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa.

U nedjelju, 21. decembra u svim izbornim okruzima bit će održani izbori za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U povodu izbora u Islamskoj zajednici, Rijaset i Sabor Islamske zajednice posebno su pozvali žene i mlade da se uključe u izborni proces i kandidiraju na izbornim listama na izborima za organe Islamske zajednice.

Predsjednik Izborne komisije IZ-a u BiH Mensur Karadža je u izjavi za Agenciju Fena kazao da zasad nema tačan uvid u broj kandidata.

– Interesovanja za izbore ima. Kandidate za džematske odbore utvrđuje medžlis, a kandidate za medžlise utvrđuju okružne izborne komisije tako da nemamo tačan uvid u broj kandidata, a izborna komisija će tek raditi verifikaciju kandidata – kazao je Karadža.

Dodao je da su po svojoj brojnosti medžlisi različiti, tako da manji džemati daju po dva predstavnika medžlisa, a veći obično po pet. Broj članova izvršnih odbora kreće se od pet do 12 osoba.

Naglasio je da džemati u dijaspori ne učestvuju u ovim izborima osim za izbor sabornika, a broj sabornika je preciziran Ustavom
IZBiH, tako da Njemačka i Sjeverna Amerika imaju po dva sabornika, Australija, Austrija, Francuska, skandinavske zemlje, Beneluks i Velika Britanija po jednog sabornika.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*