Ekspert UN-a dolazi u BiH zbog migranata

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih nacija za ljudska prava migranata, Felipe González Morales, boravit će u Bosni i Hercegovini od 24. septembra do 1. oktobra 2019. godine.

Tokom boravka u zemlji, Specijalni izvjestitelj će ocijeniti zakone, politike i prakse, kao i njihov uticaj na ljudska prava svih migranata.

U tom cilju će se u Sarajevu, Banja Luci i Bihaću sastati s predstavnicima nadležnih organa vlasti, pravosuđa, Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH, agencija Ujedinjenih nacija, relevantnih regionalnih organizacija, organizacija civilnog društva, kao i sa samim migrantima. Također će obići i imigracione centre, prihvatne centre za smještaj tražitelja azila, među njima djece i porodica, kao i sve druge privremene prihvatne centre za smještaj migranata.

Po završetku službene posjete, González Morales će iznijeti svoje preliminarne zaključke i preporuke na konferenciji za novinare koja će se održati u utorak, 1. oktobra, s početkom u 16.00 sati, u prostorijama Swissôtel Sarajevo, Vrbanja 1, 4 sprat, Sala za sastanke “Geneva 1”. Konferenciji će moći prisustvovati samo predstavnici medija.

Izvještaj Specijalnog izvjestitelja će biti dostavljen Vijeću za ljudska prava u junu 2020. godine.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*