Sastanci Mogherini i Hahna s BH dužnosnicima i predstavnicima civilnog društva

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn doputovat će danas u službenu posjetu BiH.

Iz Delegacije EU u BiH je najavljeno da će se tokom posjete sastati sa čelnicima institucija BiH, političkih stranaka i članovima organizacija civilnog društva da bi razgovarali o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

Mogherini je uoči posjete Sarajevu kazala da BiH nakon nedavno održanih izbora ima priliku da ponovo nastavi proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU.

– Tokom posjete ćemo razgovarati s novim rukovodstvom zemlje da bismo uvidjeli postoji li politička volja da se pokrene proces koji će zemlju vratiti na taj put. Ako je novo rukovodstvo BiH spremno da se uključi na planu reformi i EU je spremna da se angažira – kazala je.

Komesar Hahn je naglasio da se ovom posjetom želi iskazati podrška Evropske unije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i potvrditi opredjeljenje EU za napredak u ostvarivanju perspektive članstva u EU.

– Istovremeno, izabrani bh. lideri moraju ostvariti rezultate u interesu svojih građana – naročito kad je riječ o ekonomskim reformama – kazao je Hahn.

Prema protokolu posjete visoki dužnosnici Evropske komisije u jutarnjim satima susrest će se sa članovima organizacija civilnog društva, a potom i sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Planiran je i susret sa čelnicima političkih stranaka u BiH te s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Predviđeno je da se Mogherini i Hahn obrate javnosti u 13.20 sati.

Posjeta Mogherini i Hahna dolazi uoči rasprave o britansko-njemačkoj inicijativi o BiH pred Vijećem za vanjsku politiku (FAC) Evropske unije 12. decembra, a ministri vanjskih poslova država članica EU okupljeni u FAC-u već su prošlog mjeseca raspravljali o ovom prijedlogu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*