Ribari u Goraždu upozoravaju na užasne prizore, pojedinci u Drinu bacaju vreće smeća

Goraždanski ribari apeluju na građane da ne bacaju smeće u rijeku Drinu. Zgroženi su prizorima koje skoro svakodnevno zatječu i to u samom centru grada kod mosta Alije Izetbegovića.

“Došao sam da pecam i eto šta sam zatekao. Došlo mi je da plačem, to je stravično, kade, šolje, umivaonici, pločice, prozori sa staklom, a u ovim kesama boga pitaj šta je. Ovo sve nije došlo Drinom, ljudi odavde bacaju, gledao sam kako bacaju i istresaju šut. Kada bi se bar neko angažovao da skine ovu travu ispod mosta, mnogo toga trava zaustavi ovdje i to smeće stoji danima”, ispričao nam je ribar Kenan Adžem.

On upozorava da na ovaj način nisu ugrožene samo ribe, već čitavo područje, i da generalno treba poduzeti nešto konkretno kako bi se spriječilo ne samo bacanje otpada u Drinu, već rijeka zaštiti i na druge načine.

“Ovdje je sama kanalizacija na molu, kad bi bio neki projekat koji bi ovo riješio, jer ovo je centar grada, pokušava se nešto urediti, dotjerati, a kako se mi ponašamo to je posebno pitanje. Meni je žao i onih koji čiste sve ovo da bi kasnije neki kreteni opet isto ugrozili sve nas”, dodaje Adžem.

Ističe kako će ribari nešto i poduzeti, no da očekuju od odgovornih da sankcionišu one koji ugrožavaju Drinu i okoliš.

“Tražimo ulazak u EU, a ponašamo se kao da smo izašli iz kamenog doba…”, dodaje Adžem.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*