Sastanak u Sarajevu: Nije postignut dogovor zdravstvenih radnika i Vlade KS, pacijenti kolateralna šteta

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić iznio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade KS zahtjeve skupštine sindikata, napominjući kako traže da se najkasnije do 1. oktobra počne primjenjivati novi granski kolektivni ugovor. “Skupština sindikata je zatražila da se kolektivni ugovor zove granski kolektivni ugovor, da se koeficijenti usklade prema koeficijentima specijaliste što iznosi 5,40, da satnica ide sa 2,60 na 2,80 i da se najkasnije do 1. oktobra počne primjenjivati novi granski kolektivni ugovor”, kazao je Selimić.

Naveo je kako će se u ponedjeljak, u 8.30 sati, ponovo sastati s predstavnicima Vlade KS kako bi iznijeli svoje stavove i saslušali odgovor predstavnika Vlade.

“Bez skupštine ne možemo mijenjati stavove. Zahtjevi ostaju takvi kakvi jesu”, rekao je Selimić.

Ministar za rad i socijalnu politiku KS Malik Garibija izjavio je kako je Vlada KS jutros nastavila pregovore sa sindikalcima radnika u zdravstvu, ali da nisu uspjeli postići konačni dogovor.

“Sindikat ne odstupa od svojih zahtjeva. Primjena tih zahtjeva koštala bi 2020. godine blizu 31 milion KM. Procjena je da bismo mi sljedeće godine imali blizu 15 miliona KM na raspolaganju dodatnih sredstava”, istakao je Garibija.

Dodaje kako bi sva dodatna sredstva morali utrošiti upravo na zahtjeve Sindikata radnika u zdravstvu.

“Povećanja plaća nije praćeno zadovoljstvom pacijenata. To je ono što nas brine. Mi moramo naći modalitet kako da poboljšamo kvalitet usluge”, naveo je Garibija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*