Evropska unija još čeka “legalne i operativne” ideje o Brexitu od Britanije

Šef pregovaračkog tima Evropske unije za Brexit, Michel Barnier, izjavio je u četvrtak da Britanija još treba da pruži “legalne i operativne” prijedloge koji bi mogli razbiti ćorsokak oko Brexita. “Još smo spremni da radimo na svakom novom legalnom i operativnom prijedlogu iz Britanije. Još čekamo na to”, izjavio je Barnier novinarima po dolasku na razgovore s evropskim poslanicima o posljednjem razvoju dešavanja oko Brexita.

Barnier je odbio komentirati eskalirajuću političku krizu u Britaniji, gdje je parlament nastavio s radom u srijedu nakon što je Vrhovni sud presudio da ga je premijer Boris Johnson nezakonito suspendirao.

Johnson je obećao da će izvesti svoju zemlju iz EU 31. oktobra – sa ili bez sporazuma.

Britanija je podnijela svoj četvrti tehnički dokument s detaljnim prijedlozima o carinskim aranžmanima nakon Brexita, saopćili su Reutersu diplomatski izvori, dok London nastoji izbjeći sporni “backstop” u aranžmanu oko irske granice koji je doveo do blokade sporazuma.

EU, međutim, tvrdi da su britanske dosadašnje ideje – o kontrolama hrane i životinja, carinskih i regulatornih kontrola, provjeri roba i nadzoru tržišta, između ostalih – nedovoljne i neprihvatljive kao alternative.

Backstop je anatema za mnoge u Britaniji jer bi mogao ostaviti zemlju godinama vezanu za trgovinska pravila EU kako bi se držala otvorenom irska granica i istovremeno se osigurale neophodne kontrole između bloka i Britanije nakon što se raziđu, prenosi Ruters.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*