Vrijednost izvoza u Saudijsku Arabiju 88 miliona KM

Spoljnotrgovinska razmjena BiH i Saudijske Arabije prošle godine iznosila je oko 90 miliona KM, od čega je dva miliona KM bio uvoz, a 88 miliona se odnosi na izvoz, u čemu prednjače proizvodi namjenske industrije, izjavio je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Prije održavanja Poslovnog foruma i susreta privrednika dvije zemlje, Egrlić je istakao da BiH ima i druge grane privrede koje mogu izaći na tržište Saudijske Arabije.

“Podatak da 72 odsto ukupnog izvoza BiH ide u zemlje EU govori da BiH ima visokosofisticirane proizvode koji konkurišu na evropskom tržištu, tako da bi se oni mogli naći i na tržištu Saudijske Arabije”, rekao je Egrlić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na današnjem poslovnom forumu tražiće se način da se unaprijedi, kako spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje, tako i poslovanje i povećaju investicije.

“Na putu smo da kroz zajednički Poslovni savjet radimo na unapređenju poslovanja i da na neki način eventualne ranije neuspjehe pokušamo prevazići”, naglasio je Egrlić.

On je naveo da Saudijska Arabija ima i druge interese u BiH, kao što su turistički potencijali zemlje, ali i investicije, te dodao da je interes Komore i poslovne zajednice BiH da snažnije uđe na tržište Saudijske Arabije, odnosno da se privrednicima iz BiH otvore vrata njihovih marketa za robu široke potrošnje.

Kopredsjedavajući Poslovnog savjeta BiH-Saudijska Arabija Halid Otman rekao je da su u prethodnom periodu zabilježene mnoge investicije iz Saudijske Arabije u BiH u različitim oblastima.

“Težimo ka tome da se ubuduće ulaganja diverzifikuju u različite sektore u BiH radi razvoja trgovinskog, industrijskog, turističkog i drugih sektora, te da se poveća trgovinska razmjena i saradnja privrednika”, istakao je Otman.

Prema njegovim riječima, u okviru dvodnevne posjete delegacije privrednika Saudijske Arabije biće održana i prva sjednica Poslovnog savjeta koji je osnovan ove godine s ciljem unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Izvršni direktor “Tehničkog remonta” Bratunac Mile Pejčić rekao je da je saradnja sa Saudijskom Arabijom u začetku, naglasivši da namjenska industrija ima potencijal za ovo tržište.

Prema njegovim riječima, ovaj forum je prilika da se uspostavi čvršća saradnja i prevaziđu sve prepreke da bi se što lakše i kvalitetnije sarađivalo sa tržištem Saudijske Arabije.

Izvršni direktor Mljekare Livno Zdravko Markov izrazio je nadu da će ovaj forum doprinijeti da se proizvodi ove mljekare, nakon Evrope, SAD i Australije, nađu i na tržištu Saudijske Arabije.

Na poslovnom forumu i “B2B” susretima učestvuju predstavnici 34 firme iz BiH i 43 kompanije iz Saudijske Arabije.

(Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*