epa07858664 Armored vehicles run along a street preparing for a parade rehearsal event in Beijing, China, 21 September 2019. Many of the streets in central Beijing were closed off this weekend for a rehearsal of a huge military parade on 01 October 2019 to celebrate the 70th anniversary of People's Republic of China. EPA-EFE/WU HONG

Nove rakete i dronovi na vojnoj paradi u Pekingu

Očekuje se da će kineske oružane snage na vojnoj paradi iduće sedmice u Pekingu predstaviti niz novog oružja u sklopu ambicioznog programa vojne modernizacije predsjednika Xija Jinpinga.

Kineske napredne rakete bit će glavna atrakcija parade 1. oktobra, kojom će se obilježiti sedam desetljeća komunističke Kine.

Mnoge od njih dizajnirane su za napade na nosače aviona i baze koje učvršćuju američku vojnu snagu u regiji.

Među njima je “ubica nosača” Dongenfg-21D, otkriven na paradi 2015. godine, za koji Kina tvrdi da može pogoditi ratne brodove na udaljenosti 1.500 kilometara, kao i raketa srednjeg dometa DF-26, prozvana “ubica Guama” u referenci na američku vojnu bazu na Tihom okeanu.

Pažnja državnih medija usmjerena je na interkontinentalnu raketu DF-41, koja može nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a.

Bez odbrane protiv hipersoničnih raketa
Kina ubrzano korača i prema razvoju hipersoničnih raketa DF-17, koje se mogu kretati brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka.

Sam Roggeveen, direktor Lowy Instituta za međunarodni sigurnosni program u Sydneyu, tvrdi da ne postoji odbrana protiv hipersoničnih raketa, osim napada na onog ko je lansirao.

Analitičari su posebno zainteresirani na potencijalno predstavljanje dva modela “nevidljivih” dronova.

Kina u pravilu na paradama predstavlja sisteme koji su već u upotrebi.

Na paradi će učestvovati oko 15.000 vojnika i više od 160 letjelica, što će je učiniti većom od prošle masovne parade, koja je održana 2015. godine u Pekingu, na 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata.

Kineski dužnosnici tvrde da cilj parade u utorak nije “pokazivanje mišića”.

Međutim, Peking je suočen sa škakljivom strateškom situacijom.

Kina je okružena američkim saveznicima i vojnim bazama u blizini svoje obale, što uključuje i američki naoružan Tajvan.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva odbrane Ren Guoqiang u četvrtak je kazao kako svijet nije sigurno mjesto i kako kineska vojska mora “u potpunosti biti spremna”.

Nema gen za invazije na druge zemlje
Kineska Vlada u petak je odbacila zabrinutost zbog “kineske prijetnje”, prenosi agencija dpa.

Tvrdnja da je Kina prijetnja se temelji na “nerazumijevanju” i “duboko ukorijenjenim predrasudama”, piše u dokumentu nazvanom “Kina i svijet u novoj eri”.

Kina ima najveću svjetsku vojsku i drugi najveći vojni budžet, nakon SAD-a, piše dpa, prenosi Hina.

“Kineska nacija nema gen za invazije na druge zemlje i dominaciju svijetom”, piše u dokumentu Vlade.

“Zapadne sile zlostavljaju Kinu od sredine 19. stoljeća, što joj je ostavilo neizbrisiva sjećanja o patnji koju su joj donijeli rat i nestabilnost. Kina neće nikada drugima nanijeti patnju koju je sama proživjela”, dodaje se u dokumentu.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*