Amel Tuka izborio finale Svjetskog prvenstva u Dohi

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka izborio je finale u utrci na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi. Tuka je večeras fantastično istrčao dionicu u trećem polufinalu noći s vremenom 1:45,63 pa će se zasluženo u utorak u finalu boriti za medalju.

Naš atletičar je od samog starta bio među vodećim takmičarima, a na kraju je dodao gas i suvereno kao prvi ušao u cilj ispred Amerikanca Bryceja Hoppela i Španca Alvara de Arribe. Konkurenti Tuki u trećoj polufinalnoj utrci na 800 metara bili su još Oussama Nabil (Maroko), Ngeno Kipngetich (Kenija), Brandon McBridge (Kanada), Kyle Langford (Velika Britanija) i Pierre-Ambroise Bosse (Francuska).

Već su poznati i Tukini konkurenti u finalu. Iz prvog polufinala tu su Wesley Vazquez (Porto Riko) koji je imao vrijeme 1:43,96, potom Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija) s vremenom 1:44,20, iz drugog polufinala su tu Donavan Brazier (SAD) 1:44,87 i Marco Arop (Kanada) 1:45,07 te pomenuti Hoppel (SAD) iz trećeg polufinala s vremenom 1:45,95. Kao lucky loseri upali su trećeplasirani i četvrtoplasirani iz prvog polufinala – Clyton Murphy (SAD) i Adrian Ben (Španija).

Finale utrke na 800 metara bit će održano u utorak u 21:10 sati.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*