Sjeverna Koreja i SAD će održati sastanke tokom vikenda

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Američke Države dogovorili su da će održati sastanke na radnom nivou 5. oktobra, saopćila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Ovo je promjena u razvoju događaja jer je u februaru došlo do zastoja pregovora na samitu u Vijetnamu, podsjeća Reuters.

Razgovori usmjereni na uklanjanje nuklearnih i raketnih programa Sjeverne Koreje zaustavljeni su otkako je drugi samit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una okončan bez dogovora.

Dvojica čelnika složili su se da će započeti razgovore na radnom nivou na iznenadnom sastanku na strogo čuvanoj granici između dviju Koreja u junu, ali ishod je ostao neizvjestan jer je Sjeverna Koreja više puta lansirala balističke rakete kratkog dometa i često kritikovala Sjedinjene Države zbog nastavljanja zajedničkih vojnih vježbi s Južnom Korejom.

Ove dvije zemlje složile su se da dogovore sastanak 4. oktobra, nakon čega će uslijediti razgovori na radnom nivou, navela je KCNA, pozivajući se na izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Choe Son Hui.

Nije spomenuto gdje će se razgovori održavati, niti je saopćeno više detalja.

– Predstavnici DPRK spremni su da uđu u pregovore na radnom nivou sa SAD-om. Očekujem da će pregovori na radnom nivou ubrzati pozitivan razvoj odnosa između DPRK i SAD-a – rekao je Choe u izjavi, koristeći službeno ime Sjeverne Koreje, Demokratska narodna republika Koreja (DPRK).

Iako je Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme izrazila spremnost za razgovore na radnom nivou, poruke koje su prenijeli njeni državni mediji naglašavaju da bi Washington trebao pokazati veću fleksibilnost.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*