Tuzla danas slavi 2. oktobar – Dan oslobođenja grada

Tuzla slavi jedan od najznačajnijih historijskih datuma za njene građane, 2. oktobar, dan kada je ovaj grad u Drugom svjetskom ratu  1943. godine prvi put oslobođen od fašista.

Podsjećamo, Tuzla je tada bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Evropi. Sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran. Konačno oslobođenje uslijedit će u septembru 1944. godine.

Program obilježavanja 2.oktobra-Dana oslobođenja Tuzle:

Za 11,00 sati najavljeno je odavanje poštovanja i  polaganje vijenaca na spomen obilježja na Trnovcu  – Josipu Brozu Titu i narodnim herojima  1941.-1945., antifašističkim borcima 1941.-1945 te poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992.-1995., zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama rata na Slanoj Banji. U narodnom pozorištu Tuzla u 12,00 sati bit će održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle.

U okviru programa obilježavanja Drugog oktobra, u 18,00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli bit će upriličena promocija knjige „BOSANSKI MUSLIMANI U DRUGOM SVJETSKOM RATU“, autora Marka Attile Hoarea, britanskog historičara.Ova je knjiga priča o dvostrukom bosanskom pokretu otpora, Narodnooslobodilačkom pokretu i muslimanskom autonomaštvu.

U okviru programa obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle, Grad Tuzla i Internacionalni teatarski festival MESS,  djeci Tuzle poklanjaju francusku dječiju predstavu HAPPY MANIF: PARALELNA STOPALA. Predstava HAPPY MANIF će u Tuzli biti izvedena u 14.00 sati na Panonskim jezerima, na prostoru ljetne bašte Vrtić. U slučaju kiše predstava će se izvesti u Kući plamena mira. Ulaz za sve posjetioce je slobodan, kao i ulaz u dječiji park Vrtić, nakon predstave.Predstava je interaktivnog, plesnog karaktera i potpuno je nova forma kada je u pitanju dječiji teatar u BiH, a izvode je članovi Association Ipso facto danse iz Francuske, David Rolland i Valeria Giuga, koji su i autori predstave.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*