Postignut dogovor o transportu plina prema FBiH

Na hitnom sastanku u sjedištu Vlade Federacije BiH, koji je sazvan nakon obustave transporta plina prema FBiH, postignut je dogovor. Sastanak je trajao skoro sedam sati, a ovim dogovorom plin će sutra ponovo poteći prema Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor “Gas prometa” Milomir Draganić, direktor “BH-Gasa” Jasmin Salkić te pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović, a kasnije su stigli i predstavnici Evropske komisije i federalni premijer Fadil Novalić.

Nakon teških razgovora sagovornici su ipak uspjeli pronaći rješenje prema kojem će kompanija “Gas promet” odvrnuti ventil koji vodi ka Federaciji BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je nakon sastanka da je ugovor između “BH-Gasa” i “Gas prometa” potpisan i da sada ništa više nije sporno.

“Plin je odmah pušten u sistem, tako da sigurno FBiH neće ostati bez plina. Zahvaljujem se ministru Petru Đokiću, koji je, iako u Moskvi, telefonski pomogao da se problem riješi. Također, Evropskoj komisiji, koja nam je pomogla da dođemo do dogovora, te premijeru FBiH Fadilu Novaliću, koji nam je bio podrška”, kazao je Džindić.

Direktor “BH-Gasa” Jasmin Salkić je istakao da je traženo najbolje rješenje za donošenje zakona u BiH.

“Željeli smo da uvažimo principe RS-a, FBiH i to je jedini razlog kako tehnički to postaviti. Pronašli smo neka rješenja i u tome nam je pomogla Evropska komisija”, rekao je Salkić.

Direktor “Gas prometa” iz Zvornika Milomir Draganić je izjavio da je dogovor usijedio nakon kompromisa.

“Ovo je rezultat kompromisa. Prije svega rezultat zakonodavstva. Republika Srpska je regulirala svoje oblasti, gdje imamo zakon o gasu, regulatore i tarife. Imamo odvojenu djelatnost u privrednim subjektima, otvoreno tržište. Nažalost, u FBiH to nemamo. Onda kada kompanije iz FBiH rade, koje se drže uredbe, a mi zakona, koji imamo, i logično da u takvom stanju dođemo u jedno isto pitanje, koje se posmatra s različitih aspekata. Tada moramo praviti kompromis da dođemo do pravog rješenja”, kazao je Draganić.

Hitni sastanak je održan zbog obustave plina prema Federaciji BiH koja se dogodila u utorak.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*