Erdogan doputovao u Beograd: Ekonomske teme u fokusu posjete

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u posjetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Avion u kojem se nalazi predsjednik Turske s brojnom delegacijom sletio je na beogradski aerodrom oko 11.50, prenijela je RTS.

Odmah poslije svečanog dočeka koji će predsjedniku Turske biti priređen ispred Palate Srbija, Erdogan i Vučić zajedno će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“ a potom će uslijediti razgovor dvojice predsjednika.

Erdogan i Vučić nakon toga će predsjedavati sastankom Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske.

Dvojica predsjednika popodne će se obratiti učesnicima Srpsko-turskog poslovnog foruma na kome se očekuje oko 200 turskih privrednika.

Drugi dan Erdoganove posjete obilježiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo. Dvojica predsjednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsjedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U fokusu Erdoganove posjete biće ekonomske teme. Trgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine je premašila milijardu eura, dok su turske investicije u Srbiji, prema procjenama, dostigle 200 miliona eura.

Očekuje se da će tokom Erdoganove posjete biti otvoreno još pet turskih kompanija, kao i da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz Srbije, prije svega startap kompanije iz IT sektora.

Erdogan je posljednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru. Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

Uoči dolaska u Srbiju Erdogan je u intervjuu Politici rekao da je postizanje dogovora o Kosovu, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za dugoročnu stabilnost i mira na Balkanu u čiji sastav kako je dodao ulazi i Turska, prenosi Beta.

On je rekao da Turska želi da ojača odnose i saradnju s regionom na svakom polju i da Srbiju koja po njegovim riječima ima strateški položaj na Balkanu, vidi kao susjednu zemlju iako nema zajedničke granice.

Upitan o bošnjačkim političarima u Srbiji koji podržavaju projekat „Zelene transverzale“ čiji je cilj pripajanje Bosni i Hercegovini i Kosovu delova Srbije u kojima živi muslimanska manjina, kao i navodima o turskoj podršci tom planu, Erdogan je rekao da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije kao i da sve narode Balkana vidi kao prijatelje s kojima je vjekovima živjela zajedno i koji će „sarađivati na svim poljima u budućnosti, ne praveći razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata“.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*