FILE- In this file photo dated Friday, April 17, 2015, a national library employee shows the gold Nobel Prize medal awarded to the late novelist Gabriel Garcia Marquez, in Bogota, Colombia. The Nobel prize has greater personal impact than merely receiving the monetary award, as it marks the recipient in terms of esteem and global recognition. (AP Photo/Fernando Vergara, FILE)

Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena za istraživanje ćelija i načina na koji detektuju kisik

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu proglašeni su u Stockholmu, a oni su William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe i Gregg L. Semenza za nalaz kako se ćelije prilagođavaju i adaptiraju dostupnosti kisika.U utorak će biti dodijeljena nagrada za fiziku, a nakon toga u srijedu i za hemiju.

Nagrade za književnost 2018. i 2019. godine bit će objavljene u četvrtak. Prvi put u posljednjih 70 godina odgođena je prošlogodišnja dodjela nagrada, jer je institucija ostala bez kvoruma da doese odluku o pobjedniku.

U petak se scena seli u Oslo, u Norvešku, gdje će biti objavljeno ko će biti dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu. Klimatska aktivistkinja Greta Thunberg proglašena je potencijalno najozbiljnijim kandidatom u ovoj kategoriji.

Nagrada Sveriges Riksbank za ekonomske nauke u spomen na Alfreda Nobela za 2019. godinu bit će objavljena 14. oktobra, piše DW.

Medalje i novčane nagrade koje iznose približno milion dolara će biti uručene na ceremoniji 10. decembra i to na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*