Husić: Rudari neće ostati bez posla već će biti prebačeni u Raspotočje i Staru jamu

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić danas je stigao na sastanak u upravnu zgradu RMU Zenica gdje su se sastali predstavnici sindikata i uprave s ciljem rješavanja problematike jame Stranjani. Husić ranije je obišao rudnik u Raspotočju gdje se uvjerio da su radnici uprkos svim problemima sačuvali višemilionsku širokočelnu opremu što je bitno za budućnost RMU Zenica.

“Imali smo sastanke, a Vlada Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH po svemu što smo imali priliku čuti nemaju više namjeru investirati u izvođenje radova u pogonu Stranjani. RMU Zenica ostaje u sastavu koncerna Raspotočje i Stara jama, uprava je zadužena da etapno u narednom periodu vrši preraspodjelu rudara iz Stranjana u Raspotočje i Staru jamu. Insistirali smo i obezbijedili smo sigurnost radnih mjesta”, kazao je Husić.

Dodao je da neće govoriti, s obzirom da nema podršku drugih kolega u rudnicima Federacije BiH, o kopanju uglja u nekim jamama jer to nije u nadležnosti sindikata jer bi time preuzeli odgovornost za sva dešavanja u jamama.

Rudari iz Stranjana neće ostati bez posla, iako se sinoć pojavila informacija da je v.d. direktor RMU Zenica Edin Pašić trazio od rudnika u Stranjanima spisak radnika koji će završiti na čekanju.

“Čuo sam i ja za to sinoć i odmah sam reagovao i to nećemo podržati. Rekao sam to i predstavnicima Elektroprivrede. To nije prihvatljivo”, dodao je Husić.

Nije želio komentarisati ni navode rudara Stranjana da se u jami nalazi obala sa 130.000 tona uglja te dodao da u nekim jamama ima više miliona tona uglja, ali da je potreba za njim sve manja.

Na pitanje da li postoji planirani socijalni paket Husić je kazao da je svim nadležnim poručio da oni moraju reći koja je konačna odluka te da su oni usaglasili preraspodjelu u druge rudnike u skladu sa stručnom spremom.

Današnjem sastanku neće prisustvovati predstavnici sindikata rudara Stranjani, kao ni predstavnici Elektroprivrede, na šta je Husić kazao da Sindikat radnika rudnika FBiH uvijek bio uz rudare te da ne otvoren način žele reći kakva je situacija.

Na kraju je kazao da ne želi govoriti o perspektivama rudnika ni po koju cijenu jer su u pitanju ljudski životi te da bi nadležni u slučaju neuspjeha ili tragedija tada okrivili samo sindikat.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*