Sastanak Udruženja za građevinarstvo i predstavnika Građevinske škole

Na inicijativu Građevinsko – geodetske škole, danas su se predstavnici škole sastali sa predstavnicima Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala, Kantonalne privredne komore Tuzla. Povod je uvođenje novog zanimanja u nastavni plan Građevinske škole, odnosno osavremenjavanje starog zanimanja Zidar fasader izolater.

Planirano je da profesori Polybau škole iz Švicarske vrše potrebnu obuku izolatera ovojnice objekta, a prva generacija bi trebala startati već od iduće školske godine.

Već je održano nekoliko pripremnih sastanaka sa relevantnim faktorima kada je u pitanju građevinska struka, a od Udruženja za građevinarstvo očekuju da se uključe u izradu nastavnog plana i programa.

Sprovođenje mjera energetske efikasnosti u građevinarstvu u posljednje vrijeme je izuzetno aktuelno zbog čega je potrebno adekvatno obučiti više ljudi. Zbog toga je Udruženje za građevinarstvo odlučilo da podrži ovu inicijativu i pruži konkretne savjete.

Uvođenje novog zanimanja Izolater ovojnice objekta opravdano je, jer na tržištu rada nedostaje zanatlija građevinske struke, a građevinske firme u zemlji sve više traže izolatere ovog tipa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*