Danas je Svjetski dan čistih ruku: Topla voda i sapun su najisplativija zdravstvena intervencija

Pravilno pranje ruku najvažnija je mjera sprečavanja širenja zaraznih bolesti i infekcija, a kolika je važnost higijene ruku i podizanja svijesti o tome, govori činjenica da se svakog 15. oktobra već 11 godina obilježava Svjetski dan čistih ruku. Ovaj dan prvi put je obilježen 2008. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija tu istu godinu proglasila Međunarodnom godinom sanitacije.

Svjetski dan čistih ruku obilježava se u cilju povećanja svijesti o značaju pranja ruku za zdravlje. Kako kažu iz UN -a, ovaj dan trebao bi podstaći zemlje da analiziraju običaj pranja ruku svog stanovništva. Stoga je glavna poruka Svjetskog dana čistih ruku da je pranje ruku toplom vodom i sapunom najisplativija zdravstvena intervencija.

Nauka kaže da se tokom svakodnevnih aktivnosti na rukama može naći više od 3.000 bakterija. Upravo te bakterije su najčešći prenosioci uzročnika crijevnih, respiratornih i kožnih zaraznih bolesti. Crijevne infekciju su prema učestalosti odmah iza respiratornih i čine 20 posto svih zaraznih bolesti. Češće se pojavljuju ljeti i najesen, a najviše se prenose prljavim rukama.

Srećom, najbolju zaštitu od zaraznih oboljenja pruža vam pranje ruku pod mlazom tople vode uz upotrebu sapuna. U ovom slučaju tekući sapun bolja je opcija od običnog sapuna. Otopine i gelovi za dezinfekciju ruku također mogu biti od velike pomoći u nedostatku vode i sapuna, preporučuju stručnjaci. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje korištenje preparata na bazi etil alkohola.

Kada prati ruke?

Ruke je potrebno prati više puta dnevno, a poseban naglasak jeste na održavanju higijene ruku prije, za vrijeme i nakon pripreme hrane te prije obroka. Čiste ruke potrebno je imati prije i nakon njege dojenčeta, njege bolesnika, nakon ispuhivanja nosa, kašljnja ili kihanja. Pranje ruku obavezno je nakon korištenja toaleta te nakon promjene pelena ili brisanja djeteta koje je koristilo WC. Nakon diranja smeća ili novca te saniranja rane također se strogo preporučuje čišćenje ruku.

Vrlo jednostavno namočite ruke pod mlaz vode. Najbolje je da bude topla, ali i hladna će biti od pomoći. Nanesite na ruke sapun i temeljito trljajte rukom o ruku kako biste stvorili pjenu. Potom dobro istrljajte sva područja na rukama, minimalno dvadeset sekundi. Isperite ruke pod mlazom vode i nakon toga ih dobro posušite. Najsigurnije je koristiti papirnate maramice ili električni sušilnik.

Stručnjaci napominju da kratko pranje ruku samo vodom nije dovoljno za zaštitu organizma od infekcija. Stoga je naviku redovnog pranja ruku potrebno usaditi ljudima već od djetinjstva kada je organizam najosjetljiviji. Istraživanja su pokazala da djeca koja žive u domaćinstvima u kojima se promoviše pranje ruku sapunom, imaju za 42-47 posto manji rizik od nastanka bolesti praćenih dijarejom od djece koja to nisu naučena.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*