Nastavljeni radovi na saniranju nacionalnog spomenika Bijela tabija

Početkom ovog mjeseca, nastavljeni su radovi na saniranju i konzerviranju preostalih zidnih struktura Bijele tabije. Kompleks Bijela tabija se nalazi u okviru Nacionalnog spomenika Graditeljska cjelina – Stari Grad Vratnik u Sarajevu. Projekat sanacije i konzervacije arheoloških (zidnih) struktura na lokalitetu Bijela tabija uradio je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, 2014. godine. Tokom prošle godine izvedeni su radovi na sanaciji i konzervaciji jednog dijela zidnih struktura Bijela tabije.

“Nastavljamo radove na ovom nacionalnom spomeniku i simbolu Sarajeva. Naš cilj nije samo da ga sačuvamo od propadanja, nego da ga u cjelosti vratimo građanima i da Bijela tabija kao jedistven prostor bude u punom kapacitetu, usvojen i predstavljen kao turistička atrakcija i mjesto okupljanja”, napisao je gradonačelnik Sarajeva Abudalah Skaka na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Vrijednost ove faze radova iznosi 93.374 KM. Investitor Gradska uprava Grada Sarajeva, a radovi i nadzor se vrše od strane firmi i stručnjaka specijaliziranih za obnovu i restauraciju.

Inače, cjelina Bijele tabije je proglašena nacionalnim spomenikom i predstavlja jedan od najimpozantnijih i najvrednijih objekata graditeljskog naslijeđa ovog prostora.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*