Ubijen pedofil koji je zlostavljao preko 200 djece

Jedan Britanac koji je zatvoren zbog brojnih seksualnih zločina nad malezijskom djecom pronađen je izboden na smrt u zatvoru.

Richard Huckle (33) iz Ashforda u Kentu zlostavljao je čak 200 djece.

U 2016. godini osuđen je na 22 doživotne kazne nakon što je priznao 71 optužbu za seksualno zlostavljanje djece stare između šest mjeseci i 12 godina, između 2006. i 2014. godine.

Pretpostavlja se da je napadnut u nedjelju u svojoj ćeliji u zatvoru Full Sutton, u blizini Yorka, s oružjem koje je opisano kao improvizirani nož.

Policija je pozvana iza 12.30, nakon čega je pokrenuta  istraga o njegovoj smrti, koju tretiraju kao sumnjivu.

Tokom suđenja Huckleu na Old Baileyu 2016. moglo se čuti kako su istražitelji koji su pregledali njegov kompjuter pronašli više od 20.000 slika i video zapisa njegovih zlostavljanja.

Slike su potom dijeljene pedofilima širom svijeta, putem skrivene web stranice na takozvanom dark webu.

Huckle, koji je radio kao slobodni fotograf, pokušao je da od zlostavljanja djece napravi posao tako što je zarađivao na objavljivanju slika. U trenutku hapšenja 2014. sastavljao je priručnik za pedofile.

Na kraju suđenja, sudac Peter Rook rekao je da je Huckelova kazna odražavala javno gađenje na užasnu  “kampanju silovanja”.

Rekao je: “Zaista je vrlo rijetko da sudac mora izreći kaznu za seksualno zlostavljanje jednoj osobi u takvoj mjeri kao što je ova.”

Hucklea su u decembru 2014. nakon dojave australijskih vlasti u zračnoj luci Gatwick uhapsili službenici Nacionalne agencije za kriminal.

Predstavio se kao vjernik koji praktikuje kršćanstvo i prvi put posjetio Maleziju u godini predavanja kada je imao 18 ili 19 godina.

Djecu je napadao dok se bavio humanitarnim radom.

U internetskim postovima, Huckle se hvalio: “Osiromašenu djecu je definitivno mnogo lakše zavoditi nego djecu zapadnjačke srednje klase.”

Komentirajući jednu od svojih žrtava, pohvalio se: “Dobio sam jackpot, trogodišnju djevojčicu koja mi je odana kao pas, a izgleda da nikog za nju nije briga.”

Huckleov šifrirani priručnik za pedofile pronađen je na njegovom prijenosnom računalu spremnom za objavu na dark webu.

Prošle godine BBC Three snimio je dokumentarni film o Huckleu koji je istraživao zlostavljanja djece u Kambodži, Indiji i Velikoj Britaniji.

U filmu penzionisani policajac Jim Gamble, koji je u Britaniji vodio istrage zlostavljanja djece, poziva na opsežniju istragu potencijalnih zlostavljanja u Velikoj Britaniji.

Full Sutton je zatvor za muškarce maksimalne sigurnosti oko 20 km istočno od Yorka u kojem se nalaze ‘neki od najvećih i najopasnijih zločinaca u zemlji’, navodi se na web stranici Ministarstva pravde.

Ukupni je kapacitet je oko 550 zatvorenika, a drži samo zatvorenike kategorije A, čiji bi se bijeg smatrao vrlo opasnim, i zatvorenike kategorije B, čiji bi bijeg mogao biti “vrlo težak”.

Prošlog augusta pozvano je stotinu policajaca kada je jedan zatvorenik napao osoblje i zapalio vatru.

Planovima da se izgradi postrojenje kategorije C pored trenutnih objekata, koji bi napravio “mega zatvor” od 1.440 zatvorenika, usprotivila se policija Humbersidea koja smatra da bi to povećalo nasilje u zatvoru, te samim tim zahtijevalo upotrebu sile.

(federalna.ba/BBC)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*