Prof.dr Enisa Mešić: „Iza svakog uspješnog transplantacijskog programa, stoji država, što kod nas nije slučaj! (VIDEO)

U organizaciji Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH u Tuzli će se, od 17.do 20.oktobra 2019.godine, održati V Nefrološli kongres u BIH, sa medjunarodnim učešćem.  

Na Kongresu će se razgovarati o bitnim temama iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja biće posvećena bubrežnoj transplantaciji. Bosna i Hercegovina se, nažalost, ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom bubrežne transplantacije, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motiviše šira javnost u Bosni i Hercegovini o potrebi darivanja organa i tkiva.

Inače, ove – 2019. godine se navršava 20 godina uspješnog transplantacijskog programa u UKC Tuzla što je bio jedan od razloga da se V nefrološki kongres u BiH održi baš u Tuzli.

O svemu tome, u ovosedmičnoj emisiji „Rezonanca zdravlja“ razgovarali smo sa prof. dr. Enisom Mešić, šeficom  Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju u

Klinici za interne bolesti UKC-a Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*