V Kongres nefrologa BiH u Tuzli okuplja najeminentnije stručnjake iz te oblasti

U periodu od 17. do 20.oktobra u Tuzli (hotel Mellain) održat će se najznačajniji nefrološki naučni skup koji će okupiti najeminentnije stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije.

Riječ je o V Kongresu nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem, koji se već tradicionalno održava u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BIH.

U okviru ovog događaja predavanja i naučna izlaganja održaće istaknuti stručnjaci iz 10 zemalja regiona i Evrope. U sklopu Kongresa obradiće se teme iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja biće posvećena bubrežnoj transplantaciji.

Bosna i Hercegovina se ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom transplantacije bubrega, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motivira šira javnost u Bosni i Hercegovini o potrebi darivanja organa i tkiva.

Također, u sklopu ovog događaja bit će održana i sjednica Skupštine Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini (UNDT BiH), a zakazana je u petak, 18. oktobra 2019. u 19,15 sati u hotelu Mellain, u Tuzli nakon planiranih predavanja.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*