Evropska unija i Velika Britanija postigle novi dogovor o Brexitu

Evropska unija i Velika Britanija postigle su novi dogovor o Brexitu saopštio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Juncker je pismom upućenim predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku objasnio da su strane postigle dogovor, ali da još uvijek preostaje ključni korak kako bi ovaj dogovor bio ratifikovan u Velikoj Britaniji.

„Kada se radi od Ugovoru o izlasku, pregovori su se fokusirali na Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj i tražili su mogućnost pronalaska zadovoljavajućeg rješenja kako bi se odgovorilo na speficične okolnosti na irskom otočju. Pregovarači su također raspravili Političku deklaraciju koja predstavlja okvir za buduće odnose između Evropske unije i Ujedinjenog kraljevstva. Njihova namjera je bila da dopune Političku deklaraciju na način na koji bi odražavala nivo ambicija koji je izrazila vlada Ujedinjenog kraljevstva u budućim odnosima s Evropskom unijom“, stoji u Junckerovom pismu.

Pregovarači su postigli dogovor. Oba dokumenta su dobili podršku Evropske komisije. Premijer Ujedinjenog kraljevstva je također signalizirao suglasnost s ovim dokumentima navodi se u pismu predsjednika Evropske komisije.

Predsjednik Evropske komisije je zatražio od Evropskog vijeća koje danas započinje samit na kojem je Brexit jedna od glavnih tema da podrži ovaj dogovor.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.