Razbijena kriminalna grupa koja je krijumčarila migrante sa Balkana prema EU

Rezultati višemjesečne međunarodne kriminalističke istrage predstavljeni su danas u policijskoj stanici u Kopru gdje su istražitelji razbili zločinačku organizaciju koja je s jugoistoka Balkana krijumčarila ljude u Sloveniju, a potom u Italiju.Policajci su uhapsili deset osumnjičenih iz Slovenije, Hrvatske i Srbije za krijumčarenje migranata, a državnu granicu je uz pomoć uhapšenih pokušalo preći najmanje 150 ljudi, pišu slovenski mediji.

U međunarodnoj kriminalističkoj istrazi koju je koordinirao Europol učestvovali su predstavnici slovenske, hrvatske, italijanske i bh. policije.

Šef sektora kriminalističke policije Policijske uprave Koper Dean Jurić objasnio je da su nadgledali organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem izbjeglica iz balkanskih zemalja širom Slovenije i šire u druge zemlje Evropske unije, posebno u Italiju, sve od aprila do oktobra.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman je na konferenciji za medije u Kopru potvrdio da je razbijena izuzetno organizovana kriminalna grupa kojoj je cilj bio da ih iz BiH prebace na teritoriju EU. Pet od šest osoba je uhapšeno, s obzirom da jedna osoba trenutno van BiH.

“Uspjeli su prokrijumčariti 315 osoba, a za svakog su naplatili po hiljadu eura, prije nego su uhapšeni”, dodao je savjetnik direktora Granične policije BiH.

Spomenutu zločinačku organizaciju u Sloveniji sačinjavalo je još pet državljana Srbije, četiri državljanina Slovenije i jedan državljanin Hrvatske, koji su imali dobro definirane i podijeljene uloge.

Istražitelji su utvrdili da je organizator bio 28-godišnji stanovnik Pirana, a njemu su pomagali odbjegli vodiči i prijevoznici koji su vršili transport stranaca sa slovensko-hrvatske granice u Italiju.

Prema Jurićevim riječima, kriminalisti su u Portorožu prošle srijede proveli dvije kućne istrage. Uhapsili su troje osumnjičenih koji su do tada još bili na slobodi te su ovom prilikom zaplijenili manju količinu droge i jedan pištolj.

Oni su prikupili dovoljno dokaza za podnošenje krivičnih prijava za najmanje 24 krivična djela koja uključuju prelaske državne granice te jedno krivično djelo trgovine drogom i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Ilegalni prelasci granice, kako je rekao, dogodili su se na području Jelsana, doline Dragonje i Babinog Polja. Prijevoznici su u bijegu skrivali migrante u dijelovima vozila, a neki od pomagača su ih prijavili policiji. Da bi zaustavila vozila krijumčara, policija je pribjegavala i sredstvima prisilnog zaustavljanja.

Istražitelji procjenjuju da je najmanje 150 stranaca, većinom državljana Sirije, Iraka, Irana, Eritreje i Afganistana, nezakonito prešlo ili pokušao ilegalno preći slovensko-hrvatsku granicu preko spomenute zločinačke organizacije.

“Krijumčarima je plaćeno između 1.500 i 3.000 eura po osobi, što znači da je kriminalna organizacija mogla steći nelegalnu korist u iznosu od 450.000 eura”, pojasnio je Jurić.

Prema njegovim riječima, istražni sudija je za deset osumnjičenih odredio šest mjera kazne zatvora i jednu mjeru kućnog pritvora. Protiv dvojice osumnjičenih su podignute optužnice, dok se protiv jednog od osumnjičenih, državljanina Srbije, još uvijek traga.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*