Ustavni sud odbio apelaciju Gorana Vujovića osuđenog za zločine u Bileći

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Gorana Vujovića, koji je osuđen na šest godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Bileći.

– Ustavni sud zaključuje da ne postoji povreda prava na pravično suđenje budući da su redovni sudovi za svoje odluke dali detaljno, jasno i argumentirano obrazloženje u pogledu činjeničnog stanja i primjene materijalnog prava proisteklog iz izvedenih dokaza, na osnovu čega su izveli zaključak da je Vujović ‘nečinjenjem’ počinio djelo koje mu je stavljeno na teret – navodi se u odluci Ustavnog suda, prenosi BIRN BiH.

U odluci stoji da je Sud BiH detaljno obrazložio na temelju kojih dokaza je došao do zaključka i detaljno objasnio proces njihove ocjene pojedinačno i u vezi s drugim dokazima.

– Nije ostalo niti jedno nerazjašnjeno pitanje, uz jasne i argumentirane razloge, pri čemu nema elemenata koji bi ukazivali na proizvoljnu primjenu materijalnog prava – navodi se u odluci.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u maju 2017. potvrdilo prvostepenu presudu iz jula 2016. kojom je Vujović osuđen na šest godina, Miroslav Duka na 12 godina, a Željko Ilić na pet godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Bileći.

Vujović, Duka i Ilić proglašeni su krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih, kako stoji u presudi, od posljedica premlaćivanja je podlegao.

Vujović i Duka su osuđeni za počinjenje progona protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka – za kojim je raspisana Interpolova potjernica nakon što je pobjegao u susjednu Srbiju – kao komandir u SJB-u. Ilić je, kao policajac, osuđen za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*