Požar u Californiji: Evakuirano 2.000 stanovnika, bez struje 200.000 potrošača

Zbog požara koji je buknuo u vinogradarskom kraju sjeverno od San Francisca, u Californiji, evakuirano je oko 2.000 stanovnika okruga Sonoma, uključujući cijeli grad Geyserville, gdje je uništeno oko dvanaest domova, a snabdijevanje strujom prekinuta je za 200.000 domaćinstava i poduzeća.
Požar Kincade koji je u noći na četvrtak buknuo u okrugu Sonome, zahvatio je više od 4.000 hektara potpomognut snažnim vjetrom.

Snabdijevanje strujom prekinuto je diljem Kalifornije radi predostrožnosti, kako bi se smanjio rizik od nekontroliranog širenja požara zbog jakih vjetrova, prenosi Reuters.

Ured okružnog šerifa uputio je naredbu za evakuaciju stanovnicima Geyservillea, gradića s hiljadu stanovnika okruženog vinogradima. Do četvrtka popodne naredbu obvezne evakuacije dobilo je sveukupno 2.000 ljudi, rekli su iz šerifova ureda.

Upozorenje o evakuaciji bilo je na snazi i ​​za grad Healdsburg, urigirajući na stanovnike da budu spremni bježati istog trena.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom rekao je da su dobivene garancije od Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) za odgovarajuća sredstva za borbu protiv požara Kincade.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*