Senat: CIA koristila “brutalne” metode nad osumnjičenima za napade 2001. godine

Nakon terorističkog napada na SAD u septembru 2001. godine CIA je provodila “brutalna” saslušanja osumnjičenih, stoji u izvještaju američkog Senata.

U kratkom sažetku izvještaja stoji da je CIA dovodila u zabludu Amerikance govoreći im neistine o učinkovitosti metode “strožijih ispitivanja”, javio je BBC.

“Ispitivanja su napravljena loše, a prikupljene informacije su bile nepouzdane”, stoji u izvještaju.

I predsjednik SAD-a, Barack Obama, ranije ove godine je rekao da su CIA-ine metode korištene tokom ispitivanja pripadnika Al-Kaide bile klasično mučenje.

Izvještaj je napravljen na 6.000 stranica i sadrži veliki broj dokaza. Većina sadržaja ostaje tajna, a objavljen je samo sažetak od 480 stranica.

Njegovo objavljivanje uslijedilo je nakon petogodišnje istrage koju je senatski Komitet za obavještajna pitanja proveo o programu čija je svrha bila dobijanje informacija od pripadnika Al-Kaide i drugih osumnjičenih u zatvorskim prostorijama širom svijeta.

CIA i mnogi zvaničnici američke administracije višeg ranga navode da je program bio efikasan i da je njegovom primjenom ometen veliki broj terorističkih planova.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*