Basel remijem na “Anfieldu” izborio osminu finala

Nogometaši Basela izborili su plasman u osminu finala Lige prvaka, nakon što su večeras na “Anfieldu” odigrali neriješeno 1:1 s Liverpoolom.

Liverpoolu je za plasman trebala pobjeda s obzirom na to da su kolo prije kraja imali dva boda manje od Basela, ali su gosti iz Švicarske uspjeli da dođu do remija te se plasiraju među 16 najboljih ekipa Evrope.

Basel je poveo u 25. minuti golom Fabiana Freija, a konačnih 1:1 postavio je Steven Gerrard u 81. minuti. Liverpool je od 61. minute igrao s igračem manje, nakon što je crveni karton dobio Lazar Marković.

U drugom meču u grupi B Real je u Madridu pobijedio Ludogorets sa 4:0. Golove su postigli Cristiano Ronaldo (20.-pen.), Gareth Bale (38.), Alvaro Arbeloa (80.) i Alvaro Medran (88.). Ludogorets je skoro cijelu utakmicu imao igrača manje na terenu, s obzirom na to da je u 19. minuti Marcelinho dobio crveni karton.

Real je grupnu fazu završio s maksimalnim učinkom od šest pobjeda.

Plasman u osminu finala iz A-grupe izborili su Atletico Madrid i Juventus. U posljednjem kolu snage su odmjerila ta dva tima u Torinu, a susret je završen bez golova. To je ujedno bio i meč za prvo mjesto u grupi, ali Juventusu je bio potreban barem bod da bi osigurao dalji plasman. Remijem bez golova mogu biti zadovoljni u oba tabora – Atletico osvajanjem prvog mjesta, a Juventusom daljim plasmanom, s obzirom na to da je u drugom meču Olympiakos pobijedio Malmo sa 4:2 i takmičenje po grupama završio na trećem mjestu s bodom zaostatka za italijanskim timom.

Strijelci za grčki klub bili su David Fuster Torrijos (22.), Alejandro Dominguez (63.), Konstantinos Mitroglou (87.) i Ibrahim Afellay (90.), a za Malmo Simon Kroon (59.) i Markus Rosenberg (81.).

Monaco je u šestom kolu C-grupe pobijedio Zenit sa 2:0 i kao prvoplasirani iz grupe izborio dalji plasman. Strijelci su bili Aymen Abdennour (63.) i Fabinho (89.).

U drugom meču u grupi Bayer iz Leverkusena je u gostima odigrao neriješeno 0:0 sa Benficom te osvojio drugo mjesto. Bosanskohercegovački reprezentativac Emir Spahić odigrao je cijelu utakmicu za Bayer.

Pitanje plasmana u osminu finala kada je u pitanju D-grupa bilo je riješeno prije posljednjeg kola. Borussia iz Dortmunda je remijem s Anderlechtom 1:1 zadržala prvo mjesto u grupi. Ciro Immobile doveo je Borussiju u vodstvo u  58. minuti, a konačan rezultat 1:1 postavio je Aleksandar Mitrović (84.).

Arsenal je u Istanbulu pobijedio Galatasaray sa 4:1, ali je na kraju ostao na drugoj poziciji s istim brojem bodova kao Borussia, međutim sa lošijom gol-razlikom. Arsenal je poveo u 3. minuti golom Lukasa Podolskog. Osam minuta kasnije na 0:2 je povisio Aaron Ramsey koji je u 29. minuti postigao drugi gol za vodstvo Arsenala od 0:3.

U finišu susreta Wesley Sneijder je smanjio na 1:3, a konačnih 1:4 postavio je Lukas Podolski golom u 90. minuti.

(Fena/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*