Brammertz u Sarajevu od 28. do 30. oktobra

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz posjetit će Sarajevo u periodu od 28. do 30. oktobra, kao dio pripreme za godišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Brammertz će se u Sarajevu susresti sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom, kao i sa predstavnicima institucija međunarodne zajednice. Teme susreta će biti procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH, saradnja i podrška uredu tužioca Mehanizma i potencijalna rješenja kad je riječ o izazovima regionalne pravosudne saradnje u predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz Mehanizma.

Tužilac Brammertz će prisustvovati i sastanku operativne radne grupe za traženje nestalih osoba na kojem će se razgovarati o izazovima u pronalaženju nestalih tokom rata i ulozi ureda tužioca u tom procesu.

Brammertz će 30. oktobra u Vijećnici u Sarajevu održati predavanje učenicima nekoliko sarajevskih srednjih škola o trenutnim izazovima kad je rijeć o međunarodnoj pravdi.

Brammertz bi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a trebao podnijeti u decembru 2019.


(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*