Evropski sud u Strazburu donio presudu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.U današnjoj presudi Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Evropske konvecije o ljudskim pravima.

Nalaže se BiH da izmijeni relevantno zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti ove presude.

Slučaj se odnosio na pravnu prazninu kojom je onemogućeno podnositelju zahtjeva, lokalnoj političarki koja živi Mostaru, da glasa ili kandidira se na izborima.

Sud je utvrdio da je ta pravna praznina stvorena neuspjehom vlasti da provedu
Odluku Ustavnog suda BiH iz 2010.

Evropski sud je naveo da je neprovođenje presude Ustavnog suda dovelo do toga da su posljednji izbori održani 2008. te da od 2012. aktuelni gradonačelnik (Ljubo bešlić) nema potreban demokratski legitimitet.

”Takva situacija je nespojiva s vladavinom zakona. Sud stoga nije mogao prihvatiti
opravdanje vlasti za dugotrajno odgađanje izvršenja presude, odnosno poteškoće u provođenju odluke. Tužena država je stoga prekršila svoju obavezu da preduzme mjere da zaštiti podnositeljicu predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru”, kaže se u obrazloženju presude.

Također, navodi se da država nije ispunila svoju obavezu da poduzme mjere zaštite Irme Baralije.

Podsjećamo, Mostarci su posljednji put svoju lokalnu vlast birali 2008. godine. Ustavni sud BiH je u novembru 2010. godine zatražio djelimičnu promjenu Statuta Mostara koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*