Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH upozorio Vladu TK

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH u potpunosti poštuje zakonito pravo Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da potražuje izmirenje obaveza na ime zdravstvenog osiguranja uposlenika u ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla u Tuzli, navodi se u saopćenju.

Kako se navodi u saopćenju Sindikata, tačno je da su neizmirene obaveze prema ZZO-u Tuzlanskog kantona od  ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla za 2014. godinu 42.200.000 KM.

Rudari ističu i to da je na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u Rudnicima “Kreka” d.o.o. Tuzla u Tuzli, Tavod u vremenskom periodu od 1.januara do 1. decembra ove godine uplatio iznos od 3.500.000 KM.

Stoga Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH zahtjeva od svih odgovornih, a to su Nadzorni odbor Zajedničke direkcije Rudnici uglja „Kreka” u Tuzli, Uprava ZD Rudnici uglja „Kreka” u Tuzli, Vlade TK-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a, da učini zdravstvenu zaštitu uposlenika u ZD Rudnici uglja „Kreka” u Tuzli neupitnom.

S obzirom na to da su iz Vlade TK-a energično upozorili rudare „Kreke” da od 16. decembra neće biti u mogućnosti koristiti usluge Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a , Sindikat upozorava da uposlenici u Rudnicima uglja „Kreka” u Tuzli moraju imati konstantno pravo na korištenje usluga ZZO TK-a. Isključivo zaslugom rudara FBiH i prevashodno rudara “Kreke”, kako se ističe,  cijena električne energije je najjeftinija u regionu.

Iz Sindikata upozoravaju Vladu TK-a da, ukoliko ne obezbijede zdravstveno osiguranje rudarima, ne čekaju 17. decembar da  bi izašli iz zgrade, kouju su rudari gradili, nego da je napuste sami.

( RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*